Zeeheldentuin wint eerste Groene Infrastructuur Award

De Zeeheldentuin in Den Haag heeft op de eerste European Urban Green Infrastructure Conference (EUGIC) in Wenen de EUGIC 2015 Award gewonnen in de categorie uitgevoerde projecten in Europese steden.

 


Het ontwerp van de Zeeheldentuin, gemaakt door DGJ Architects & Landscapes en landschapsarchitect Ward Maaswinkel, wordt door de jury geprezen om het samen met buurtbewoners creëren van een groene plek in versteend gebied, waarin biodiversiteit, het recyclen en hergebruiken van materialen uit de stad, en het voorkomen van wateroverlast een rol spelen.

 

Zeeheldentuin

De Zeeheldentuin is gelegen in Den Haag op het voormalig terrein van de Mariaschool/de Wereldwijzer. De omgeving rondom de tuin bestaat hoofdzakelijk uit woningen. De tuin is bijna 70m lang en ca. 25m breed, totaal bijna 1.700m2.

Het belangrijkste doel van de tuin is bijdragen aan meer groen in de wijk. Het achterliggende idee van het ontwerp is dat het een basisstructuur geeft (de honinggraadstructuur) welke ingevuld kan worden aan de hand van de wensen van de bewoners. Dit geeft flexibiliteit zonder dat het ten koste gaat van de functionaliteit van de stadstuin en de essentie van het ontwerp.

Het ontwerp voor deze stadstuin is nu opgedeeld in vier delen met elk een eigen sfeer en functie: een gedeelte met verhoogde moestuin percelen, waar de bewoners hun eigen groente kunnen verbouwen, een siertuin waar men op het terras tussen de weelderige beplanting kan ontspannen, een natuurlijke speeltuin en een boomgaard.

Het beplantingsplan voor de siertuin is zo opgesteld dat de verschillende soorten beplanting die worden gebruikt, herkenbaar zijn voor bezoekers. Alle planten zijn goed toepasbaar binnen stedelijk gebied. Een belangrijk doel van deze tuin is om mensen te inspireren en te informeren naar de mogelijkheden van beplanting binnen stedelijk gebied

Het unieke van de Zeeheldentuin is dat het ontwerp samen met buurtbewoners en kinderen is gemaakt. Zowel in de voorbereiding als in de uitvoering van de Zeeheldentuin worden veel vrijwilligers betrokken. DG Groep heeft het bestek incl. bestekstekeningen gemaakt, waarbij ook deels ontwerptekeningen bij het bestek zijn gevoegd. Het beplantingsplan was ook al door een hovenier vorm gegeven. Doordat er weinig budget beschikbaar is en de nodige werkzaamheden door vrijwilligers worden opgepakt, was dit een project waarbij veel meegedacht moest worden met de opdrachtgever en veel moest worden ingesprongen op nieuwe ontwikkelingen.

 

872032_5a4da3b553134085acbc43b7c25ad8be.jpg_srz_p_675_356_75_22_0.50_1.20_0

872032_b6b42f32429b4158a3872eb78fc28596.jpg_srz_p_675_574_75_22_0.50_1.20_0 de-lunchtafel-in-het-midden-van-de-zeeheldentuin

foto-1-1

tasmanhof_den-haag_dvda_2

Zeeheldentuin-denhaag

zeeheldentuin-tasmanstraat-zeeheldenkwartier-den-haag-2015-4

 

EUGIC

De European Urban Green Infrastructure Conference (EUGIC) werd dit jaar voor het eerst georganiseerd in Wenen. Deze eerste EUGIC ging in op kwesties als klimaatverandering, verlies van biodiversiteit , water- en energiemanagement, gezondheid en de gemeenschap – en hoe op de natuur gebaseerde oplossingen kunnen helpen om hier een bijdrage aan te leveren.