Kasteel Wijlre / Tentoonstelling What about a Garden

In het kasteeldomein Wylre bij Maastricht loopt deze zomer de tentoonstelling ‘What about a Garden’. De tentoonstelling onderzoekt de betekenis die de tuin heeft in ons denken en handelen.

Buitenplaats Kasteel Wijlre van Jo en Marlies Eyck is een echt Gesamtkunstwerk: het kasteel, de tuinen en het door Wiel Arets ontworpen tuinpaviljoen Hedge House vormen één geheel. Vanuit een specifieke levensfilosofie heeft het echtpaar de afgelopen jaren kunst verbonden met de prachtige natuur van buitenplaats Kasteel Wijlre.


 

Kasteeltuin

De kasteeltuin van 3 ha bestaat uit meerdere tuinen: een gazon met bijzondere bomen, een bosje met paddepoel, een rozentuin, en een reeks kleinschalige tuinen omringd door hoge hagen. Deze laatste bevatten 4 geraffineerde bloementuinen elk gedomineerd door één kleur. Verder zijn er de typisch bij zo’n oud kasteelpark behorende boomgaard, een kruidentuin en een kleine schaduwtuin, met leibomen overdekt.

De tuin van het kasteel werd een vaste plek voor werken die in dialoog staan met de natuur. Denk bijvoorbeeld aan de sculptuur Gebroken Cirkel van Ad Dekkers, of de omgevallen boom van Giuseppe Penone.

 

Wijlre-25 copy

Wijlre-23 copy Wijlre-20- copy

 

Bovendien besloot het echtpaar in 1999 een prachtig paviljoen in de tuin te laten aanleggen door architect Wiel Arets, het zogenaamde Hedge House, dat onderdak biedt aan een orchideeënkas, een orangerie, een kippenhok en een expositieruimte.

 

Hedge House

Het gebouw is net iets hoger dan de heggen in de tuin van het kasteel, waardoor het nauwelijks opvalt. Bovendien zijn rond het gebouw nieuwe hagen geplant, waardoor het op termijn helemaal in de omgeving zal verdwijnen. Ook de lichte dakhelling komt perfect overeen met de schuine bovenkant van de hagen. Door de beperkte hoogte is het expositiegedeelte van het gebouw ondergronds gesitueerd. Maar door de soepele niveauverschillen, de labyrintachtige structuur, de grote ramen en het garaffineerde spel van lichtinval, heeft men nooit de indruk in een kelder rond te lopen. Integendeel overal dringt de omgeving binnen waardoor steeds wisselende relaties tussen binnen en buiten ontstaan.

 

Wijlre-42

 

Vanuit de ondergrondse expositieruimte kijkt men uit op het schuine, glazen dak van de hoger gelegen oranjerie. Op de gelijkvloerse verdieping heeft de orchideeënverzameling van Marlies Eyck een onderkomen gevonden. De kunst staat als het ware tussen de planten. Zelfs in het kippenhok – een kleine driehoekige ruimte met glas tot tegen de grond – staat kunst, waardoor men even twijfelt of de kippen wel echt zijn.

 

What about a Garden

In het Koetshuis is de tentoonstelling What about a Garden te bezichtigen. De tentoonstelling onderzoekt de betekenis die de tuin heeft in ons denken en handelen. Een tuin kan prachtig zijn; ze kan troosten, kalmeren en ontspannen. Maar zij kan ook ontregelen en provoceren. In deze spanning tussen groei en verval, bewust en onbewust, stilstand en leven onthult de tuin conflict; een strijd die aanwezig is in ieder zijn leven en geest.

De tentoonstelling toont het werk van drie deelnemers van de Van Eyck in Maastricht Jason Hendrik Hansma, Alessandro Bertelle en Stefan Peters. Deze kunstenaars zijn ieder op hun eigen wijze gefascineerd door het idee van de tuin en de illusie van de ‘ongerepte natuur’. Verder is er werk te zien van Donald Judd, Ger van Elk, Mitja Tusek, Ewerdt Hilgemann, Nicholas Pope, Niek Kemps en Richard Long.

 

Wijlre-43

 

Naast de tentoonstelling What about a Garden presenteert Stefan Cools in de orchideeënkas van het Hedge House zijn lab van inheemse vlindersoorten en zijn artistieke onderzoek naar vlinders en hun residu. In de loop van het voorjaar en de zomer worden meerdere routes aan het project toegevoegd, in samenwerking met onder meer beeldend kunstenaar Sanne Vaassen en schrijfster/dichteres Anneke Brassinga. Tevens worden er verschillende educatieve projecten voor basisscholen ontwikkeld.

 

vlindermobiel

 

What about a Garden is een initiatief van buitenplaats Kasteel Wijlre en de Van Eyck, in samenwerking met het Centre for Contemporary Writing/ Maastricht University. Het project loopt tot 30 oktober 2016.

Kasteel Wijlreweg 1
6321 PP Wijlre

www.hedgehouse.eu