Erasmus Universiteit Rotterdam wint Falco Award Beste Openbare Ruimte

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de Falco Award Beste Openbare Ruimte van 2014 gewonnen.

De afgelopen maanden stuurden tientallen ontwerpers, uitvoerders en gemeenten openbare ruimten in voor een beoordeling van de Falco Award Beste Openbare Ruimte. Falco, internationaal ontwikkelaar, producent, importeur en exporteur van duurzaam straatmeubilair, sponsort de award van 2014. Stationsomgevingen, dorpspleinen, parken en universiteitsterreinen; ze passeerden allemaal de revue. Drie projecten werden genomineerd: de Erasmus Universiteit Rotterdam, de stationsomgeving van Helmond en het Catharina Amaliapark in Apeldoorn. Uiteindelijk won de Erasmus Universiteit.


Erasmus Universiteit Rotterdam
De jury was onder de indruk van de totale make-over en prees het masterplan van Juurlink [+] Geluk. Er is niet alleen aandacht geweest voor het opleuken van de ruimte door het toevoegen van elementen zoals bomen en bankjes; er is echt vanuit alle schaalniveaus aan deze plek ontworpen. Met het toevoegen van een aantal grote gebaren, zoals de centrale as, parkeergarage, groenvlakken en in het oog springende elementen om te ontmoeten (bijvoorbeeld paviljoen) – is een openbare ruimte totaal van karakter veranderd. Dan is er ook nog goed nagedacht over kosten in de  realisatiefase en de beheerfase. Rotterdam krijgt met de Erasmuscampus een campus voor studenten en docenten plús een hoogwaardige openbare ruimte voor iedereen.

Catharina Amaliapark

OKRA_C_ApeldoornCatherinaAmaliapark_P_04
Het Catharina Amaliapark is volgens de jury een humaan park dat goed te gebruiken is door verschillende groepen. Dit is een knap aspect van het plan. Toch zijn de recente meldingen van overlast in het skatepark een aandachtspunt voor de jury. De gemeente Apeldoorn is te prijzen voor de uitbouw van het bekenplan met aandacht voor hoge kwaliteit. Het is geweldig dat ook op detailniveau de uitwerking van het bekenplan op orde is en dat de opdrachtgever niet schroomt ontwerpers van hoog niveau te betrekken. Hieruit blijkt de ambitie om de openbare ruimte serieus te nemen. Parkeergarages zijn vaak onaantrekkelijk plekken, maar door het aanbrengen van bomen op de parkeergarage is een mooie plek gecreëerd. De jury stelt echter vraagtekens bij de betrokkenheid van de bewoners en is van mening dat er met bepaalde groene innovaties nog meer uit het project kan worden gehaald.

Stationsomgeving, Helmond

Station-Helmond-by-nigth-2_John-Mirkes
Het station is aantrekkelijker geworden en er is een plein ontstaan in plaats van de saaie wachtstrook die zich op deze plek bevond. De ruimte is spectaculair – met oog voor detail, lijnen en kleurgebruik. Alleen vindt de jury de vormgeving iets te heftig. Er is te veel mooi gemaakt en te weinig gedacht aan de verbinding van het station met de stad. Er is wel veel lof voor het feit dat hier een heel erg complexe opgave – de meest complexe opgave van de top 3 – is vertaald in een ruimte die een duidelijk karakter heeft en helder in gebruik is. Tevens wordt het schitterende en sfeervolle lichtbeeld in de avond geprezen.