Therapeutische tuin op de Floraliën 2016

Speciaal voor de Floraliën 2016 ontwierpen tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen en master in de klinische psychologie Sara Adriaensen voor de site op het Citadelpark een therapeutische tuin. Deze tuin houdt rekening met de belangrijkste factoren om positieve effect van groen op het welbevinden van zijn gebruikers te vergroten.

Om een therapeutische omgeving in te richten moeten we met een aantal principes rekening houden. De therapeutische tuin is geen zweverig concept dat uit de verbeelding voortvloeit. Een goede formule is als ontwerper te vertrekken van ‘evidence based’ informatie. Nog sterker wordt het wanneer we de kennis en de krachten van verschillende disciplines kunnen koppelen. In deze optiek werkten Pepijn Verheyen en Sara Adriaensen samen een therapeutisch concept uit voor de Floraliën 2016. Een tuin waarbij op mesoniveau wordt meegedacht vanuit de zorgsector zelf.


Uit onderzoek blijkt dat het landschap dat onze voorkeur geniet ook het meest helende zal zijn. We moeten dus een tuin ontwerpen die als aantrekkelijk wordt ervaren en zo volledig mogelijk aansluit bij de noden van de doelgroep en de voorkeuren van de individuele gebruikers van het concept. Om het therapeutische effect van de tuin te vergroten houden we rekening met:

• de algemene landschapsvoorkeuren (macroniveau)
• de noden van de gebruiker (mesoniveau)
• individuele voorkeuren (microniveau).
gentse-floralien-2016-tuin-32000

gentse-floralien-2016-tuin-22000

 

UZ Gent

Sinds kort is Pepijn naast zelfstandige tuin- en landschapsarchitect ook werkzaam als landschapsontwikkelaar voor het universitair ziekenhuis te Gent. Nadat de tuin te bewonderen is op de Floraliën kunnen de deelconcepten een vaste thuishaven vinden op de site van het UZ Gent. Zo zullen er na afloop van de Floraliën nog vele patiënten, bezoekers en personeelsleden van het ziekenhuis genieten van de therapeutische kracht van de tuin en gaat er niets aan materialen en kennis verloren.

 

www.floralien.be