Domein Knokke Horses wint ARC15 Architectuur Award

De TR Residence van Knokke Horses door de Antwerpse architect Vincent van Duysen wint de prestigieuze ARC15 Architectuur Award.

Vincent van Duysen architects kreeg de opdracht een bestaande boerderij in de polders vlak aan de zee te vervangen door een nieuw landbouwbedrijf voor paardenkwekerij en fruitteelt, Knokke Horses. Een beperkt volume aan bomen en struiken en de centrale inplanting van de initiële boerderijgebouwen bepalen de structuur van het domein.


Het project creëert centraal in het grote landschap een plek met de uitgesproken identiteit van “het boerenerf”. Drie langgerekte, geschrankt geplaatste, zwart beplankte basisvolumes vormen het hart en het leven op de boerderij. Het erf is niet volledig omsloten en laat veel contact toe met de weilanden rondom.

De basisvolumes ogen als typologisch utilitaire stallen waarbij de openingen beperkt worden tot het functionele minimum – te openen met de grote schuifpoorten.

Op een kleinere schaal wordt het open en vlakke karakter van het erf enerzijds doorbroken door een grote, lang gerekte waterpartij, centraal gelegen tussen woning en paardenstallen, anderzijds door een 60 meter lange keermuur waarmee een klein niveauverschil wordt opgevangen en tezelfdertijd de mestput een geïntegreerde plek krijgt.

 

Landschap

De Antwerpse landschapsarchitect Ludovic Devriendt tekende voor het ontwerp van het omliggend domein. Kenmerkend zijn de lange lijnen, lanen haast, die van oost naar west en noord naar zuid lopen; wanneer je de voordeur open zet, zelfs netjes door het woonhuis heen. Deze boulevards van groen bepaalden mede de ligging van de buitenpiste in het verlengde van de stal.

Op de groenstroken zijn – schijnbaar willekeurig – witte abelen gepland, een snel groeiende populierensoort die goed gedijt aan de kust. Op het terras bij het woonhuis wisselen beton- en grasstroken elkaar af. Robuust, ‘clean’ ontwerp en natuur gaan hier hand in hand.

 

1417006783_670

1417006804_670

architectimage-extralargethumnail

omgeving_thumb

 

Jury

De jury looft de manier waarop woning, stal en schuur in het landschap zijn gesitueerd en vormgegeven. Door de manier waarop Van Duysen de drie volumes van woning, stal en schuur in het landschap heeft geplaatst, is in de periferie van Knokke een bijzondere plek gecreëerd. Ook de door Van Duysen gehanteerde architectuurtaal vindt de jury goed aansluiten bij dit landschap.

Door de positionering en dimensionering van de ramen ten opzichte van het interieur zijn bijzondere door- en vergezichten gecreëerd. De samen met de opdrachtgever ver doorgevoerde detaillering heeft in de ogen van de jury geleid tot een tijdloze architectuur. Volgens haar is een bijzonder integraal ontwerp geproduceerd.

 

ARC15 Architectuur Award

De ARC15 Architectuur Award wordt toegekend aan afgelopen jaar gerealiseerd architectuurproject dat hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op meest innovatieve wijze combineert met verrassende architectuur. De prijs wil duurzaamheid promoten als integraal onderdeel van het ontwerp.

Bron