Welk Lampenpoetsergras mag nog verkocht worden?

Lampenpoetsergras is een populair siergras in tuinen. Eén soort lampenpoetsergras (Pennisetum setaceum) mag niet meer worden verkocht in de Europese Unie omdat het een invasieve exoot is. Uit onderzoek van de Nederlandse wareninspectie NVWA blijkt dat vijf veel verkochte cultivars van Pennisetum setaceum in werkelijkheid een andere soort zijn, en dus wél mogen verkocht worden.

Lampenpoetsergras (Pennisetum) is een fraai siergras. Kenmerkend zijn de langgerekte bloeiwijzen, die stekelig ogen door de talloze borstelharen. Er zijn zo’n tien verschillende soorten en veertig cultivars (rassen) in de Nederlandse en Vlaamse handel.


Een van die Pennisetum-soorten is fraai lampenpoetsergras (Pennisetum setaceum). Dit siergras kan 150 centimeter hoog worden en bloeit met paarsachtige bloeiaren. Het wordt in de handel lampenpoetsergras genoemd, maar meerdere soorten Pennisetum worden zo genoemd. Fraai lampenpoetsergras staat sinds augustus 2017 op de Unielijst van invasieve planten die niet langer geïmporteerd, verhandeld of verspreid mogen worden.

Er zijn vijf populaire cultivars die onder de naam Pennisetum setaceum in de handel zijn gebracht:

‘Fireworks’

‘Cherry Sparkler’

‘Sky Rocket’

‘Summer Samba’

‘Rubrum’.

Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat deze vijf cultivars tot een andere soort behoren, namelijk Pennisetum advena. Deze soort is pas in 1999 als nieuwe soort voor de wetenschap beschreven. Bij dit onderzoek is zowel gekeken naar visuele (morfologische) kenmerken als naar moleculaire eigenschappen.

Deze vijf cultivars vallen dus niet onder het handelsverbod. Belangrijk is wel dat de naam in de verkoopkanalen wordt aangepast. Het verkopen van een plant met de naam Pennisetum setaceum is verboden, ook al is het een andere soort.

Bron: Naturetoday