WEBOS / Scholen-demo-dag

WEBOS, Vereniging voor de West-Vlaamse Boomkwekerijsector, organiseert op maandag 21 september voor de 4de keer een scholen-demo-dag.

Volgende scholen nemen deel aan dit initiatief : Vrij Land- en Tuinbouwinstituut Torhout, Provinciale Tuinbouwschool Kortrijk, VABI Roeselare en Land- en Tuinbouwinstituut Oedelem.


Het doel van deze dag is de scholen kennis te laten maken met de boomkwekerijsector in al zijn facetten en dit op een luchtige manier.  Wij nodigen de 2de graad secundair uit.  Deze leerlingen hebben reeds kennis van de tuinbouw in het algemeen, maar hebben nog geen definitieve keuze gemaakt vb tussen tuinaanleg of boomkwekerij. WEBOS probeert met de scholen-demo-dag aan te tonen dat de boomkwekerij eveneens mooie kanten heeft.

Twee bedrijven stellen hun deuren voor de scholen open : Vaste Plantenkwekerij Verhulst uit Aarsele en Boomkwekerij Geert Rogge uit Ruiselede. Daar zijn telkens 3 personen aanwezig die hun meer vertellen over de opkweek van bosgoed (Geert Rogge zelf), vaste planten (Stefaan Verhulst zelf), het gebruik van inpotmachines (Firma Demaitere), potgrond (Klasmann – Deilmann) en bemesting (Everiss), biologische bestrijding (Koppert) en de bodem (Inagro).

De scholen worden per bedrijf in 3 kleine groepen verdeeld en krijgen over elk onderwerp 45 minuten uitleg. Daarna wisselen ze van spreker. Het is voor de leerlingen niet alleen belangrijk dat ze de uitleg horen, maar dat ze ook zien hoe alles werkt, en dat ze ook eens kunnen werken met bv een inpotmachine. Of dat ze verschillende soorten potgrond kunnen voelen.  Of hoe een hommelnest eruit ziet…

WEBOS