Tuinieren is goed voor gezondheid en welzijn

Britten moeten meer privétuinen aanleggen, stellen Britse onderzoekers na het analyseren van gegevens uit een grootschalige studie rond tuinieren, volksgezondheid en welzijn.

Onderzoekers van de University of Exeter en de Royal Horticultural Society hebben gegevens van bijna 8.000 mensen geanalyseerd. De bevindingen zijn gepubliceerd in Landscape and Urban Planning.


Uit de studie blijkt dat tuinieren en tijd doorbrengen in een privétuin, voordelen biedt voor gezondheid en welzijn die vergelijkbaar zijn met het wonen in rijkere gebieden. Als je in de tuin bezig bent of ontspant, leidt dat significant vaker tot een algemene goede gezondheid, een hoger psychologisch welzijn en een grotere fysieke activiteit. Het maakt niets uit of je rijk of arm bent, maar privétuinen dragen volgens de onderzoekers bij aan een betere volksgezondheid.

De voordelen van groen op gezondheid en welzijn zijn al vaker aangetoond in onderzoek, maar het meeste onderzoek is volgens de Britten gericht op openbaar groen, zoals parken en speelvelden. Maar ook tuinen blijken dus belangrijk te zijn en moeten dus, naast het publieke groen, meegenomen worden in de stadsplanning.

Lees hier het artikel: Spending time in the garden is positively associated with health and wellbeing: Results from a national survey in England

Lees hier het artikel: A systematic map of research exploring the effect of greenspace on mental health