Webinar: Praktijkvoorbeelden van vergroende begraafplaatsen

Op 8 september organiseert Inverde een webinar over vergroende begraafplaatsen. Op 13 september volgt een excursie naar drie Gentse begraafplekken.

Een begraafplaats als karaktervolle, rustgevende, groene plek. Steeds meer steden en gemeenten dromen ervan. En ook burgers willen begraven worden in het groen. Maar hoe vorm je een versteende, grijze begraafplaats om tot een weelderige oase? Of hoe richt je bestaand groen in als natuurbegraafplaats? Dat ontdek je tijdens dit webinar.


Lesgever en expert Karina Abeels biedt je concrete tips aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden. Je ontdekt hoe de bestuurders en beheerders van Sint-Niklaas, Roeselare, Zoersel, Drongen en Aalst hun begraafplaatsen omvormden tot rustige, nabije, koele en groene oases. En hoe ze dat deden met extensieve, natuurvriendelijke inrichting. Met beperkt onderhoud en beheer als gevolg. Daarbij worden enkele korte filmpjes getoond.

Ook problemen en struikelblokken komen aan bod. Zo verloopt het omvormingsproces voor allerlei redenen niet altijd even vlot of volgens de initiële planning. Daarnaast wordt het gevarieerder gebruik besproken in het kader van participatie, toegankelijkheid, zachte recreatie en waardering voor deze begraafplaatsen in de openbare ruimte. Net zoals de bijdrage aan klimaatadaptatie én de verhoging van de biodiversiteit.

Op het einde van dit webinar ga je naar huis met een hoop nieuwe ideeën, voorbeelden en tips. Zo heb je een zicht op de bestaande mogelijkheden in je eigen gemeente of stad. En weet je hoe je zelf praktisch aan de slag kan met creatieve oplossingen.

Bekijk hier het programma.

Tijdens de excursie op 13 september bezoek je drie inspirerende Gentse begraafplekken. Telkens goede voorbeelden van het Gentse groenbeleid en beheer op begraafplaatsen.

Meer info: Inverde