Verwarmde siertelers zien businessmodel in duigen vallen

Met 450 bezoekers en 92 standhouders mag de organisatie van de najaarseditie van de sierteeltbeurs Florall in Waregem niet klagen. De grote bezoekersaantallen staan in contrast met de vooruitzichten van de sector. Het mooie weer en een dalende koopkracht van consumenten spelen de afzet van veel bedrijven parten. De aanwezige standhouders met verwarmde teelten hebben nog een bijkomend probleem: door de verveelvoudiging van de gasprijs staat hun bedrijfsmodel onder druk.

De najaarseditie van Florall kent traditioneel ook meer boomkwekers voor wie dat seizoen een belangrijk verkoopmoment is. Alhoewel het nog te vroeg is om conclusies te kunnen trekken, is medezaakvoerder Lucas De Nolf niet perse negatief gestemd. “De vraag is niet slechter dan andere jaren.” Hij gaat de vergelijking met vorig jaar uit de weg. “Tijdens corona was de markt extreem goed. Wij gaan in onze berekeningen uit van 2019 en momenteel lopen we daarop niet achter. Ook bij ons spelen de gestegen energieprijzen een rol, maar in mindere mate.”


Miet Poppe van AVBS, de sierteelt- en groenfederatie, stelt dat veel telers zich voorbereiden op een moeilijke winter en oplossingen zoeken in een verminderde productie of het minder warm telen om zo de kosten te drukken. “Maar dat brengt ook andere uitdagingen en kosten met zich mee. Zo verleng je de teelt en kom je ook in de problemen met bijvoorbeeld werkvoorziening voor het personeel.”

De prijs voor beste nieuwigheid ging naar de sempervivum ‘Coconut Crystal’ van teler Belgicactus uit Westerlo. “Deze plant is klimaatbestendig: hij verdraagt goed droogte en hitte, en is anderzijds ook vorstbestendig. Het is een plant voor kleine plekjes en terrassen, zodat iedere consument ze kan kopen”, klink het. Zilver ging naar boomkweker Willy De Nolf dat jaarlijks in de prijzen valt bij de Florall Awards.

De hoofdprijs bij de concepten ging naar Hedgeon van Meer Plant BV. Dit is een concept met voorgevormde bloeiende haagplanten, waarin twee nieuwe rozenselecties werden getoond op de beurs. Outstandig Plants van Steven Verhelle uit Pittem kreeg de tweede prijs.

Bron: VILT