Japanse Tuin Hasselt / Yokoso Festival

De Japanse Tuin in Hasselt bestaat dit jaar 25 jaar. De viering werd samengebracht onder de noemer ‘Yokoso Festival’ dat loopt van 4 maart tot 31 oktober 2017.

 


Toen de Japanse Tuin opende op 20 november 1992, werd wel eens gezegd dat een Tuin 25 jaar nodig heeft om te volgroeien. Nu is het eindelijk zover en dat vieren we! Het 25-jarig bestaan van de Tuin was de aanleiding tot het Yokoso Festival en heeft alle partners geïnspireerd om ook te werken rond het thema ‘Japan’.

Yokoso is het Japans woord voor ‘welkom’. Het Festival is een samenwerking tussen de Japanse Tuin en 10 partners: Modemuseum Hasselt, CCHA, Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, Literair Museum, Het Stadsmus, Jenevermuseum, Stedelijke Bibliotheek Hasselt, Provinciale Bibliotheek Limburg, Dienst Toerisme Hasselt, Dienst Cultuur Hasselt.

 

De haiku als rode draad

Op elke locatie die deelneemt aan het Yokoso Festival, staat een haiku met bijhorend kunstwerk. Ze vormen de rode draad langs de diverse activiteiten van het Festival. Specifiek zijn er 5 Japanse en 5 Belgische haiku, om zo te benadrukken dat de Japanse Tuin van Hasselt alleen maar tot stand kon komen door de hechte samenwerking tussen Hasselt en haar Japanse zusterstad Itami. De kunstwerken bij de haiku werden gemaakt door de 10 verschillende ateliers van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, volgens de eigen interpretatie van de kunstenaar.

 

Japanse Tuin

Speciaal voor het Yokoso Festival zal de Japanse Tuin in 2017 op 4 maart openen, een maand vroeger dan normaal. Voor het eerst in haar geschiedenis zal er twee en halve week (4 – 26 maart) een pop-up restaurant geopend zijn dat de bezoekers verwent met Westerse gerechten met een Japanse toets.

Een ander highlight binnen het Yokoso Festival, is de mogelijkheid om tussen 18 en 31 juli te overnachten in de Japanse Tuin.

Naast deze festivalactiviteiten, heeft de Japanse Tuin ter ere van haar 25ste verjaardag ook haar traditionele programma geoptimaliseerd en sterk uitgebreid. Met onder meer ‘Hanami’, het Kersenbloesemfestival op 2 april en ‘Midori no hi’de Dag van het Natuurgroen op 4 mei.

Een volledig overzicht van de activiteiten vindt u op de website van de Japanse tuin.

Hier vindt u alle informatie over het Yokoso Festival.