Warm en vochtig weer biedt nieuwe mogelijkheden

Het magische effect van doorzaaien raakt steeds meer bekend bij particulieren.  Dit is een logische evolutie want extreme weersomstandigheden stellen het gazon steeds meer op de proef.  De vraag naar gazonrenovatie zit dus sterk in de lift.  Tuinaannemers zitten met de handen in het haar om deze nood naar gazonherstel in hun overdrukke agenda ingepland te krijgen.  

 Verleng het doorzaai-seizoen

De twee gulden regels van een gazon-expert voor een geslaagde gazonrenovatie zijn: bereid het gazon goed voor door het intensief te verticuteren, en zaai door op het juiste tijdstip zodat er voldoende vocht in de bodem zit om de opkomst en doorgroei van het gras te garanderen.  In deze optiek plan je best een renovatie in de nazomer of in het voorjaar.  Volgens de regels wordt doorzaaien in de zomer afgeraden omdat de kans op droogte en dus premature grassterfte te groot is.  De natuur is echter onvoorspelbaar. Tegen de normale gang in vormt de overvloed aan regen van de afgelopen weken voor optimale omstandigheden voor een goede kieming en snelle grasgroei.  Deze extra-time komt tuinaannemers dus heel goed uit.


De doorzaaimachine maakt het verschil

De extra kans om door te zaaien die moeder natuur nu geeft, houdt risico’s in.  De tuinaannemer staat immers garant voor het goede resultaat.  Wie beschikt over een doorzaaimachine die het graszaad in de bodem inwerkt, kan met een gerust hart aan de slag.  Dankzij hun gepatenteerde zaad-verdeeltechnologie voldoen ELIET doorzaaimachines aan dit criterium. De DZC (DoorZaaiCombi) van ELIET snijdt namelijk 1 cm diepe groeven in de bestaande gazonbodem en blaast de zaadjes heel gericht in deze groeven.  Dit zaaibed wordt door de machine meteen dichtgewalst en nog eens afgedekt met restaarde die vrijkomt bij het snijden van de groeven. Enkel in de bodem zijn de omstandigheden ideaal voor een snelle kieming.  In de maand juni schommelt de gemiddelde bodemtemperatuur vrij stabiel rond 20°C.  De overvloedige regenval van afgelopen weken zorgt voor een bodemvochtigheid tot 40%.  Dit zijn broeierige omstandigheden waarin doorzaai-graszaadmengsels na enkele dagen reeds kiemen. De bodem zal deze kiem de nodige bescherming bieden wanneer de zon later weer genadeloos zal uithalen.

Wortelgroei stimuleren

Een korte maar aanhoudende regenperiode zoals we die de afgelopen week hebben gekend vult de waterbuffers in de gazonbodem weer aan.  Dit is een reserve waar het gras zich gedurende een periode van een 4-tal weken droogte kan aan laven.  Het is dan ook essentieel om bij het doorzaaien meteen de wortelgroei extra te stimuleren.  Een “doping” met een fosforbemesting (P 20) is dan ook ten zeerste aanbevolen.  Dankzij de Fosfor (P) zullen de prille worteltjes van de jonge graskiem zich krachtig verticaal ontwikkelen om zo het water te kunnen halen.  Om ook het bemesten efficiënt uit te voeren heeft ELIET een meststofstrooier ontwikkeld die op de DZC600 doorzaaimachine kan worden opgebouwd.  Op deze manier kan de tuinaannemer in één bewerking het gazon doorzaaien en gelijktijdig op een gedoseerde manier bemesten. Zo kan de tuinaannemer met een gerust gemoed de zomer tegemoet.

Alle producteigenschappen van de DZC-doorzaaimachines & de lijst van ELIET-partners in de buurt, vind je op www.eliet.eu