Wallonië / Week van de boom 2019

Tijdens het weekend van 18 tot 24 november organiseert het Waalse gewest traditioneel de Week van de Boom. Dit jaar wordt de kornoelje extra in de kijker geplaatst. Hoogtepunt van de Week van de Boom valt tijdens het weekend van de H. Catharina, op 23 en 24 november. Dan worden in 60 Waalse gemeenten gratis koernoeljes uitgedeeld, voor aanplant zowel in het openbaar domein als in privétuinen. De bomen zijn afkomstig van Waalse kwekers.

De Gele kornoelje (Cornus mas) en de Rode kornoelje (Cornus sanguinea) zijn twee inheemse soorten. De rode kornoelje is een middelgrote struik met mooie rode takken en twijgen en bloeit van mei tot juni rijkelijk met witte bloemen in losse groepen. De bladeren krijgen in de herfst een mooie roodpaarse kleur. De rode kornoelje is niet kieskeurig wat grondsoort en standplaats betreft, en gedijt ook in het stedelijk milieu. De gele kornoelje is een kleine tot middelgrote boom of struik. Hij bloeit vroeg in de lente met een zee van gele bloempjes op het naakte hout, na de bloei ontwikkelen zich kleine kersachtige vruchten die mooi rood kleuren en eetbaar zijn. In de herst volgt nog een mooi bladverkleuring naar oranjerood tot roodpaars.


‘Histoire d’arbres’

In het kader van de Week van de Boom organiseren de Service Public de Wallonie, Hainaut-Développement, Adalia 2.0 asbl en de vzw Centre du Paysage op 21 en 22 november in Mons een internationaal colloquium ‘Histoire d’arbres’.

environnement.wallonie.be