Vlaanderen wil verbod op tweetaktmotoren voor tuinmachines

De Vlaamse regering wil volgens het nieuwe regeerakkoord dat tweetakt toestellen voor het onderhoud van openbaar groen ‘uitgefaseerd worden’. Bedoeling zou zijn om bladblazers, heggenscharen en andere machines met een tweetaktmotor te vervangen door emissievrije en geluidsarme tuinmachines.

 


De reden voor het verbieden van tuinmachines met een tweetaktmotor is natuurlijk evident. Deze luidruchtige machines zijn namelijk ‘vervuilender dan een auto’. Volgens een recent uitgevoerde studie in California is een uur werken met een grasmaaier vervuilender dan een autorit van 150 kilometer. De tuin- en parkmachines veroorzaken in Californië samen ongeveer net zoveel vervuiling als alle auto’s in de hele staat.

Het verbod op tweetakt tuinmachines is niet onmiddellijk van kracht. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten zou hierover nog met de betrokken minister in gesprek gaan. Maar toch is het aan te raden alvast na te denken over het vervangen van uw huidige tuinmachines. De groendienst van een gemiddelde gemeente in Vlaanderen heeft namelijk al gauw enkele tientallen van deze tweetaktmachines in de werkplaats liggen.

De Gemeente Knokke gaat zelfs nog een stap verder. De West-Vlaamse kustgemeente verbiedt zelfs particulieren, bedrijven en groenaannemers die in het toeristische deel van de gemeente tuinen onderhouden om nog langer gebruik te maken van tweetaktmachines. Later zal het verbod uitgebreid worden tot de hele gemeente.