Vlaamse Rhodotelers op Gentse Floraliën

Kom tijdens de Gentse Floraliën, van 22 april t.e.m. 1 mei, langs op het Sint-Pietersplein en de Bijlokesite en laat u verrassen door de diversiteit van de Rhododendron. Twaalf Rhododendrontelers uit de Gentse regio hebben hun krachten gebundeld als Vlaamse Rhodotelers om hun product op een originele manier voor te stellen tijdens de Gentse Floraliën.

De Vlaamse Rhodotelers is een verzameling van 19 geëngageerde Rhododendrontelers uit de Gentse regio. Hun voornaamste doel is de Rhododendron gezamenlijk te promoten. Daarom bundelen de volgende 12 telers hun krachten om hun product op een originele manier voor te stellen tijdens de Gentse Floraliën:


·   Block Jules nv

·   Calle Plant cv

·   De Waele H & L BVBA

·   Digiflor BVBA

·   Goossens Raf BVBA

·   Goossens Jan

·   Groenrijk Van Damme BVBA

·   ID’Flor BVBA

·   Leybaert BVBA

·   Rhodos Handelskwekerij BVBA

·   Van Hoecke Bernice

·   Wuloplant BVBA

 

Verleden en toekomst

Op het Sint-Pietersplein krijgt u een zinnenprikkelende voorstelling te zien van laurier tot rozen, van Rhododendron tot de sprekende plant. De Vlaamse Rhodotelers leggen een indrukwekkend bloemenperk aan voor de Sint-Pietersbasiliek van maar liefst 250m². Wim De Schoenmaeker en Luc Block creëren het outdoor project op het Sint-Pietersplein.

 

Rhodo Hygge

Op de Bijlokesite belandt u in de wereld van azalea’s, camelia’s en bonsais. Maar ook de Rhododendron zal er prominent aanwezig zijn.

Dirk Everaert en Luc Wulteputte, twee leden van de Vlaamse Rhodotelers, slaan de handen in elkaar met Jasmien Mees en laten hun inspiratie de vrije loop voor hun creatieve stand op de Bijlokesite. Zij kleden er één van de vijf koepeltenten in, genaamd Rhodo Hygge. Zij willen de (overlevings-)kracht aantonen van de Rhododendron. Zij spelen hierbij in op trends van deze tijd zoals upcycling, duurzaamheid, milieubewustheid, …

In een Scandinavische sfeer creëren zij een evenwicht tussen de kracht en diversiteit van de Rhododendron en het gebruik van ruwe en natuurlijke materialen. Dit alles wordt opgefleurd door een speelse invulling.

Om hun visie naar voren te brengen, werken ze samen met jonge kunstenaars en ondernemers die niet uit de sector komen. Dit zorgt voor een verrassende, interactieve en creatieve insteek die toegankelijk is voor jong en oud. Het betreft:

·   De Ruyver Wim– florist

·   Fabriek A Brak – creatie van sculpturen

·   Mampay Kevin (Make Concepts) – ontwerp grondplan en concept

·    Mees Jasmien– fotografie Mens versus Rhodo

·   Oliebos Simon– creatie kijkhut

·   Scheppersinstituut Wetteren – technische ondersteuning

 

Rhodo Hygge is een heel verrassend project. Wat hun grootse plannen zijn en hoe zij de periode voorafgaand aan de Floraliën beleven, kunt u de komende 10 weken op de voet volgen op de sociale media.

U kunt alle avonturen volgen via Facebook en Instagram. Wekelijks verschijnt ook een blogpost op Tumblr waarin Sylvie Overfeldt u meeneemt in het verhaal van de Rhododendron, de personen achter het project en het ontstaan van hun creaties.

 


www.floralien.be