Tilia cordata verkozen tot Boom van het Jaar 2016

Tilia cordata, de kleinbladige linde, is door een Nederlandse vakjury verkozen tot Boom van het Jaar 2016. Vanwege het gekozen thema – bijen- en hommelbomen – was voor de jury de kwaliteit van de boom als voedselbron voor bijen (nectar en/of stuifmeel) een zwaarwegend criterium in haar oordeel.

Het tijdstip als drachtplant en de functionaliteit van de boom speelden eveneens mee in het oordeel van de jury. Dit geldt ook voor gezonde groei en beschikbaar zijn bij kwekers.
Drachtbomen


Er waren drie bomen genomineerd als Boom van het Jaar 2016: Sophora japonica, Tetradium daniellii var. hupehensis en Tilia cordata.

Sophora japonica, de Japanse honingboom, is een boom van de 1ste grootte, houdt van warmte en bloeit met royale trossen roomwitte bloemen in augustus. De bloemen bevatten veel nectar en trekken grote aantallen bijen en andere insecten aan op een tijdstip dat bijenvoedsel minder rijk aanwezig is. Ook als stadsboom wordt de honingboom hoog gewaardeerd.

 

sophora

 

Tetradium daniellii var. hupehensis is als boom minder bekend, wordt minder groot dan Sophora en bloeit in schermen met grote aantallen witte bloemen. Imkers noemen dit de bijenboom bij uitstek. De bloei valt in juli en loopt door tot in augustus. Het gonst dan rond de boom vanwege het overweldigende bijenbezoek. Kwekers beoordelen de soort als lastiger te kweken.

 

tetradium-dan-72-120927a

 

Tilia cordata, een boom van de 1ste grootte, is een inheemse soort met een groot aantal cultivars. De kleinbladige linde wordt, ondanks zijn overlast door luizen, op ruime schaal toegepast in straten en langs wegen. Zijn bloei in juni/juli valt gelijk met die van enkele andere lindensoorten zodat bijen specifiek op linden vliegen om nectar en stuifmeel te verzamelen.

 

til012j-1