La Foce

Villa La Foce verkozen tot mooiste tuin van Italië 2017 [VIDEO]

De tuin van Villa La Foce in Chianciano Terme (Toscane) is door de vereniging ‘Il Parco Piu Bello d’Italia uitgeroepen tot mooiste tuin van Italië 2017. De tuinen van de Villa Pallavicini in Pegli (Genova) zijn verkozen tot het mooiste publieke park.

De vereniging ‘Il Parco Più Bello d’Italia‘ selecteert elk jaar twee ‘mooiste tuinen van Italië’, één privétuin en één publieke tuin.


Bekijk hier een overzicht van de tien finalisten van 2017.

Bij de selectie werd onder meer rekening gehouden met het botanische en cultuurhistorizche belang van de tuinen, de huidige toestand en de staat van onderhoud, en het toeristische belang.

 

Villa La Foce, Chianciano Terme (Toscana)

Villa La Foce in de Val d’Orcia werd vanaf de jaren 1920 aangelegd door Antonio en Iris Origo. Iris Origo was een gefortuneerde Brits-Amerikaanse schrijfster.  Na de dood van haar vader in 1910 vestigde zij zich met haar moeder in de Villa Medici in Fiesole, een van de mooiste villa’s in de omgeving van Firenze. In 1924 trouwde Iris Origo met de Italiaanse markies Antonio Origo.
Het landhuis ligt op een heuvel ten zuiden van Montepulciano. Toen Iris en Antonio in 1924 La Foce kochten, was het een verkommerd landgoed. De Engelse architect Cecil Pinsent, die eerder al aan de Villa Medici had gewerkt, vergrootte de villa en restaureerde de bijgebouwen. Hij creëerder ook een nieuwe tuin, waarbij hij uitging van baroktuinen uit de 17e eeuw.

Het oudste gedeelte van de tuin is een klein ingesloten grasperk dat omzoomd wordt door een buxushaag. In het midden van het gazon staat een stenen fontein met twee dolfijnen. Later liet Iris het grotere terras aanleggen met de geometrisch afgebakende
renaissancetuin. Er zijn borders met bloeiende heesters en citroenboompjes en urnen. Een tegelpad loopt tussen brede groene hagen naar boven, naar het prieel dat over de hele lengte beschaduwd wordt door blauwe regen. Daarachter ligt de
rozentuin. Hoger op de heuvel gaat een halfwilde tuin met Japanse fruitbomen, lavendelhagen en bermen vol mediterrane kruiden over in struiken en bos.

 

 

Vlak bij de villa slingert een weg omhoog, met aan beide kanten cipressen. De bomen werden door Iris Origo en Cecil Pinsent aangeplant, om het uitzicht vanuit La Foce te verfraaien.

 

 

www.lafoce.com

Villa Durazzo Pallavicini, Genova Pegli
Het romantische park van de Villa Durazzo Pallavicini in Genova Pegli werden rond 1840 door de scenograaf Michele Canzio in opdracht van markies Ignazio Alessandro Pallavicini. Het unieke aan deze 8 ha grote tuin is dat hij aangelegd volgens een scenografisch parcours als een esoterisch-maçonniek inwijdingsritueel.  Het parcours is opgebouwd in drie bedrijven – de terugkeer naar de natuur, de waardering van de geschiedenis en de catharsis – met telkens vier scènes uitgebeeld met meertjes, watervallen, paviljoenen, beelden, exotische planten, panorama’s enzovoorts.   Het park bevat ook een aantal merkwaardige oude bomen, zoals een eeuwenoude kamferboom en een monumentale Libanonceder. Het park ging vorig jaar terug open na een jarenlange restauratie.

 

 

www.villadurazzopallavicini.com