Dit zijn de tien mooiste Italiaanse tuinen en parken

De vereniging IL Parco Piu Bella d’Italia heeft voor de vijftiende keer de tien mooiste tuinen en parken van Italië geselecteerd. Later op het jaar worden de mooiste tuin en het mooiste park verkozen.
Bij de selectie werd rekening gehouden met het botanische en cultuurhistorizche belang van de tuinen, de huidige toestand en de staat van onderhoud, en het toeristische belang.
Oasi Zegna, Biella (Piemonte)

Een park van ruim 100 km2 in het berggebied van Trivero rond Biella, vanaf de jaren dertig aangelegd door de textielmagnaat Ermenegildo Zegna, met de hulp van de bekende landschapsarchitecten Pietro Porcinai en Paolo Pejrone. Vooral bekend vanwege de uitgebreide aanplantingen van coniferen, rododendrons en hortensia’s.


 

Oasi Zegna

 

Villa Durazzo Pallavicini, Pegli (Liguria)

Romantisch pittoresk park aangelegd rond 1840 door de scenograaf Michele Canzio. Met een aantal merkwaardige oude bomen, zoals een eeuwenoude kamferboom en een monumentale Libanonceder.

 

www.pegli.com/villapallavicini

 

Villa Visconti Arconati, Castellazzo di Bollate (Lombardia)

Prachtige Renaissancetuin uit de zestiende eeuw, met o.m. een bijzondere grot en ingenieuze waterspelen.

 

www.villaarconati-far.it

 

Giardini della Reggia di Colorno, Colorno (Emiglia Romagna)

Oorspronkelijk aangelegd in de zeventiende eeuw door de Farnese-familie, later omgevormd tot een ‘Franse tuin’ door Philippe van Bourbon,  en in de negentiende eeuw tot ‘Engels park’ door Maria-Luisa van Oostenrijk. Werd recent in zijn oude luister hersteld.

 

reggiadicolorno.it

 

Villa La Foce, Chianciano Terme (Toscana)

Engels geïnspireerde formele tuin uit de jaren dertig eeuw, aangelegd door de Engelse tuinarchitect Cecil Pinset. Met prachtige uitzichten over het Toscaanse landschap.

 

www.lafoce.com

 

Giardino Portoghesi, Calcata (Lazio)

De privétuin van de bekende Italiaanse architect Paolo Portoghesi uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Oogt als een architecturaal kunstwerk, met veel precieuze oude bomen.

 

 

 

Villa Imperiale, Pesaro (Marche)

Reneaissancevilla gebouwd door de machtige Sforza-familie. Een schoolvoorbeeld van het huitenhuis waar natuur en architectuur in perfecte harmonie zijn.

 

www.villaimperialepesaro.com

 

Villa Cimbrone, Ravello (Napoli)

Romantische tuin bij een antieke villa, aangelegd in het begin van de twintigste eeuw door de Engelse Ernest William Beckett. Met schitterende uitzichten over de Amalfitaanse kust. Nu een luxe-hotel, maar de tuinen kunnen bezocht worden.

 

www.hotelvillacimbrone.com

 

Compendio Garibaldino, Isole di Caprera (Sardegna)

Onderdeel van het het Parco Nazionale dell’Arcipelago van La Maddalena, was het Compendio Garibaldino de woonplaats van de Italiaanse vrijheisstrijder Garibaldi. Hij woonde er meer dan 20 jaar en plantte er de meeste bomen.

 

www.compendiogaribaldino.it

 

 

 

Giardino Communale, Caltagirone (Catania)

Een groot en rijk beplant stadspark uit het midden van de negentiende eeuw in het Zuid-Italiaanse Caltagirone

 

 

www.ilparcopiubello.it