Tuintrends 2019

De Groenbranche Trends voor 2019 zijn bekend. Tuinbranche Nederland, iBulb en Bloemenbureau Holland werkten hiervoor samen met trendwatcher Aafje Nijman.

In de huidige tijdgeest is de tijd aangebroken om oude patronen te ontrafelen en op nieuwe plannen voort te borduren. Bestaande elementen in ons leven worden opnieuw gekeurd en op nieuwe wijze gebruikt. Een grote factor in deze tijdsgeest is de exponentieel groeiende rol die technologie in ons leven inneemt. De bijbehorende discussie over ethiek, maar ook de kilheid van een afstandelijke wereld heeft direct effect op hoe we ons huis en onszelf aankleden.


Stijltrend Harvesting Elements
Binnen deze stijltrend draait het om duurzaamheid en de dag van morgen. Onze bezorgdheid over de toekomst leidt tot meer sobere keuzes en een nieuwe verantwoordelijkheid. De leefbaarheid van onze directe omgeving, maar evengoed die van de gehele planeet is een terugkerend thema.

De tuin is opgeruimd, heeft een heldere efficiënte indeling en waar mogelijk worden materialen hergebruikt. Het visuele contrast komt onder andere terug in het gebruik van natuurlijke elementen, bijvoorbeeld beton gecombineerd met schelpen.

De vormen zijn simpel en zonder poespas. Ook vind je veel natuurlijke, onregelmatige organische vormen.

Wit- en grijstonen en zwart voeren de boventoon, gevolgd door blauwtinten en worden vergezeld met natuurlijke kleuren groen, blauw en bruin.

De gebruikte materialen zijn uiteenlopend en vaak ontstaan door meerdere materialen bij elkaar te brengen. Deze gerecyclede materialen hebben vaak een onaf, grof karakter.

Natuurlijk ogende dessins of dessins zonder opsmuk zijn in deze trend favoriet. Marmerlook en vlekpatronen, maar evengoed een simplistische ruit of streep voor weefsels.

 

Stijltrend New Frontiers
De toekomst is hier. Deze stijltrend draait om snel, smart en senses. Hoe kunnen we in een steeds slimmere leefomgeving in contact blijven met onszelf? Er moet gezocht worden naar een gezonde balans, we moeten een nieuw ritme vinden binnen het tempo waarin zoveel voor ons wordt bepaalt, bedacht en verwacht.

In de tuin vertaalt deze trend zich mysterieus en futuristisch. Dezelfde technologische gemakken van binnen nemen we mee naar buiten. Het gevoel van een slimme tuin wordt versterkt door het gebruik van kleur en materialen: vervreemdende dieptewerkingen, patronen met olievlek of iriserende effecten zorgen voor een ongrijpbaar gevoel.

De vormen zijn strak, geometrisch of juist futuristisch. Opvallend is dat de materialen belangrijker dan de vorm.

Paars en lila spelen de hoofdrol. En ook de gradients, metallic uitwerkingen en spiegelende kleuren zijn gelinkt aan deze stijltrend.

De gebruikte materialen zijn van kunststof, glas, metaal of er wordt gebruik gemaakt van glas en keramiek met een bijzondere finish. Kleurverlopen, grafische lijnstructuren en lijntekeningen met perspectief zien we als dessin met regelmaat binnen deze trend.

Stijltrend Soft Landing
Binnen deze stijltrend draait het om een zachte landing. In de maatschappij, maar bovenal in je directe leefomgeving. Met zoveel chaos in de buitenwereld mag het thuis allemaal wel wat vriendelijker, zachter, mooier. Een plek waar je veilig en comfortabel kunt zijn, alsof je gehuld bent in een warme deken.

In de tuin vertaalt deze trend zich in een omgeving waar je gerust met blote voeten rondloopt. Mossen, grassen en zachtharige bladeren geven net als het interieur het gevoel van comfort en zachtheid. De kleuren zijn eveneens zacht zonder te zoet te worden.

De vormen zijn zacht, afgerond en hebben lieflijke bollingen. Ook van oorsprong hardere materialen ogen zacht door hun uitwerking.

Pasteltinten worden afgewisseld met romige tinten, lichte lila’s en nude-kleuren. Zoek je een kleuraccent? Voeg dan vriendelijk oranje toe.

De gebruikte materialen zijn vriendelijk ogend. Alsof je er zo in kunt vallen als een fris opgemaakt bed. Daarom zie je veel gewatteerde materialen en langharig (schapen)bont.

De dessins zijn eveneens zacht. Quilted, gewatteerd of dessins met veren. Ook zien we subtiele folklore invloeden.

De foto’s zijn gerealiseerd in de Tuinen van Appeltern

www.bloemenbureauholland.nl