Aanleg Rozentuin in Plantentuin Meise gestart

In de plantentuin van Meise is de aanleg gestart van de nieuwe Rozentuin: een verhaal over wilde, oude en moderne tuinrozen, dat in geuren en kleuren zal worden verteld. De nadruk ligt op de meer dan honderd wilde rozensoorten, maar ook de Belgische cultivars zullen ruim aan bod komen.

De nieuwe rozentuin, die begin juni wordt geopend, werd ontworpen door buro voor vrije ruimte uit Gent. De twee voetgangerstunnels doorheen de berm die de rozentuin omarmt zijn alvast geplaatst. Ook de nieuwe wadi is al deels uitgegraven. Met de nieuwe rozentuin is een investering gemoeid van 300.000 euro.


 

Plantenpaleis

De nieuwe Rozentuin is onderdeel van een grootschalige renovatie van de Plantentuin. De voorbije jaren kreeg het Plantenpaleis al een fraaie opknapbeurt. Het Plantenpaleis werd gebouwd in 1950 en biedt onderdak aan 10 000 tropische en subtropische planten. Via een sierlijke, stalen luifel kom je nu binnen in de strakke inkomhal aan de noordelijke gevel. De oude trappen aan de noordelijke ingang werden afgebroken en vervangen door een glooiend pad dat langsheen een grote vijver met fontein loopt. Hierdoor is deze toegang van het Plantenpaleis ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Houtlab

In april 2019 wordt ook het houtlab geopend, een interactief museum waar de bezoeker kan kennismaken met de diversiteit en veelzijdigheid van ecologisch plantenmateriaal. Er zullen meer dan vijftig verschillende houtsoorten te zien zijn, met aandacht voor hun toepassingen en eigenschappen. Je vindt er ook details over hoe hout ontstaat en hoe de eigenschappen van hout gelinkt zijn met celopbouw.

Nieuwe onthaalinfrastructuur

De Vlaamse overheid bouwt dit jaar ook twee nieuwe ingangen. Zowel aan de hoofdingang als aan de ingang Meise-dorp wordt er een bezoekerscentrum gebouwd. Dat omvat ook de restauratie van de Vlaamse hoeve, de aanleg van de omgeving rond de nieuwe gebouwen en de heraanleg van de Eredreef die leidt naar het kasteel van Bouchout.

In de komende jaren komt er verder nog een nieuw serrecomplex dat de bestaande collectie- en kweekserres zal vervangen en een culinaire tuin in de ommuurde tuin bij de orangerie. In een laatste fase zullen het pachthof en het kasteel worden gerenoveerd. Tegen 2026 moet de volledige renovatie van het domein en zijn gebouwen afgerond zijn. Vlaanderen investeert in totaal meer dan 100 miljoen euro.

www.plantentuinmeise.be