De nieuwe CG Concept is er!

Deze week valt editie 2 2021 van CG Concept bij jullie in de bus. In deze editie brengen we meer dan 80 pagina’s boordevol groenaanleg, buitenruimte en urbanisme. Ontdek hier de thema’s van de nieuwe CG Concept!


Het XTRA Dossier van CG Concept staat ditmaal in het teken van ‘Red de biodiversiteit’. We bekijken hoe lokale besturen biodiversiteit een plaats geven in hun beleid. We stellen ook een aantal initiatieven voor om bedrijventerreinen biodiverser te maken. En we gaan na of en hoe recreatief gebruikte grasvelden een bijdrage kunnen leveren aan uitdagingen op het gebied van het klimaat en het herstel van de teruglopende biodiversiteit.

Tegen die achtergrond presenteren we in deze editie van CG Concept een aantal Brusselse stadstuinen van tuinarchitect Floris Steyaert. Tuinen hebben volgens Steyaert op de schaal van een stad als Brussel een belangrijke ecologische functie op het vlak van biodiversiteit, de opvang van water en klimaatadaptatie.

Ook de geschiedenis van het Johannapark, een veertig jaar oude gemeenschappelijke tuin in hartje Amsterdam, toont aan hoe belangrijk tuinen kunnen zijn voor het welzijn van stadsbewoners én voor het stadsklimaat. Met de villa Fifty-Fifty in Eindhoven verkent architectenburo Studioninedots dan weer de grenzen tussen binnen- en buitenleven in de stad.

Verder gaan we uitgebreid in op de ingrijpende transformatie van Plantentuin Meise en besteden we aandacht aan twee grote openbaar groenprojecten in Brussel. En niet alleen in onze hoofdstad, maar ook in Leuven, Luik en Middelkerke worden bestaande omgevingen getransformeerd met oog op de klimaatverandering en meer natuur. Deze boeiende projecten worden uitgebreid omschreven in de nieuw editie van het CG Concept vakmagazine.

Tot slot houdt onze columnist Wim Peeters, docent Boombeheer Vives en Odisee, een pleidooi om bij het aanplanten van bomen in een stedelijke omgeving soorten te kiezen die tegen hitte en lange droogteperiodes kunnen en ook tijdelijke wateroverlast verdragen.

Benieuwd naar meer? Ontdek het hier!

De nieuwe CG Concept editie 2 2021 is er!