Tuincentra willen mogelijkheid om te openen [VIDEO]

UNIZO en de bij haar aangesloten Belgische Tuincentra Vereniging (BTV) roepen de overheid op om de sluitingsplicht voor haar sector dringend te herbekijken. De BTV klaagt ook aan dat winkels die (dieren)voeding verkopen, wel nog bloemen en planten mogen verkopen, en spreekt van “discriminatie”.

 


“Met ons assortiment bloemen en planten kunnen we een positieve rol spelen in de fysieke en geestelijke gezondheid van mensen”, argumenteert Dirk Ballekens, directeur BTV. “We helpen de mensen actief en gezond bezig te blijven in hun tuin en op die manier de quarantainemaatregelen draaglijker te maken.”

Dat een heropening veilig kan gebeuren, bewijzen de tuincentra waar ook (dieren)voeding wordt verkocht, klinkt het. “Laat ons dan ook alle tuincentra die dit wensen en die de veiligheid kunnen garanderen, weer open gaan en gun op die manier iedereen binnen onze sector een gelijk speelveld”, zegt Ballekens.

De directeur benadrukt dat de tuincentra er “alles aan doen om de gezondheid van medewerkers, klanten en leveranciers” te beschermen. De sector gaat met zijn protocol zelfs verder dan wat de overheid voorschrijft, luidt het. “Die normen worden, zonder uitzondering, door al onze aangesloten tuincentra onderschreven. Het is dan ook contraproductief en zorgt voor ongenoegen om tuincentra in twee kampen te verdelen, louter op basis van assortiment.”

Verschillende regeringsleiders én UNIZO riepen afgelopen weekend nog op om maximaal aan het werk te blijven waar dat in veilige omstandigheden mogelijk is. “Vele tuincentra willen alvast niets liever dan voortdoen, personeel aan het werk houden en omzet genereren”, stelt UNIZO-topman Danny Van Assche vast.

Het opnieuw openen van tuincentra als mogelijk afzetkanaal voor de sierteelt zou een kleine maar belangrijke stap in de goede richting betekenen, zowel voor de siertelers als de consumenten. “Met het voorjaar aan de gang, met de komende feestdagen zoals Pasen, communiefeesten en Moederdag zou de Vlaming nu massaal naar tuincentra of bloemen- en plantenwinkels trekken om zijn of haar tuin of terras op te fleuren en bloemen te schenken.”, zegt Pieter van Oost van AVBS.

Bekijk hier ook de reportages van Focus-WTV en ATV