Nieuw ecologisch winkelconcept in Gentse binnenstad

The Green Community opende de eerste vestiging van ympa in Gent, een innoverend winkelconcept voor ecologisch en lokaal geteelde planten en bloemen. Doelgroep zijn de milieu-, groen-, en mobiliteitsbewuste stedelingen met een tuint(je), stadskoer, balkon of terras.

 


ympa positioneert zich als een stedelijk tuin- en belevingscentrum met de gezelligheid en kleinschaligheid van een bloemenwinkel. Het assortiment bestaat uit lokaal geteelde kamer- en tuinplanten die op een ethische en duurzame manier gekweekt zijn, met daarnaast nog een aanbod van kruiden, bloembollen, keramiek, potgrond…  Alle planten en toebehoren komen van The Green Community, een coöperatief netwerk van lokale kwekers, veredelaars en aanverwante toeleveranciers die opereren volgens het charter van The Green Community.

Lokaal, duurzaam en transparant

Kernwoorden van dit charter en dus ook van het ympa-concept zijn: lokaal, duurzaam (chemical free), respect voor de seizoenen en het vakmanschap, en dit op transparante wijze. Bij alles wordt gestreefd naar zero waste en ook de verpakking (plastic free) en distributie gebeurt zo ecologisch mogelijk. De kweekpotten en kweektrays van ympa bestaan uit 100% recyclagematerialen en zijn 100% recycleerbaar of thuis composteerbaar. Voor die planten die niet anders dan in kunststof potten geteeld kunnen worden, gaat ympa hier, in Europese primeur, een statiegeldregeling op toepassen. Er is een extra ‘oppot’ service: klanten die hun kamerplanten of terras- en balkonplanten willen laten inpotten in keramiek of een grotere pot, kunnen dit ter plekke laten doen met turfvrije eco-potgrond.

Behalve ecologisch is de ympa-shop ook helemaal mee met de digitale transformatie waarbij technologie en beleving aan elkaar gekoppeld zijn. Alle ympa-producten hebben immers een QR-code die klanten met hun ympa-app kunnen scannen. Die app verschaft dan heel wat productinfo naast verhaal van herkomst, verzorgingstips en de inspanningen en stappen om tot 100% ECHTE duurzaamheid te komen.

Tegen half november komt er ook een ympa-webshop waarbij de leveringen worden verzorgd door City Depot/Cargo Velo.

“We willen mensen dichter bij de natuur brengen door producten te creëren met een toegevoegde waarde waardoor ze die ook daadwerkelijk naar waarde gaan schatten”, zegt Pauline De Bruyne. “Niet toevallig is ‘ympa’ Zweeds voor ‘enten’, een plantkundige techniek om een nog betere plant te bekomen en dus toegevoegde waarde te creëren. Met ympa willen we de echte kweektechnieken valorizeren en het beroep van kweker ook opnieuw in de markt zetten als een echt ambacht. We plannen in de toekomst ook verplaatsingen om aan onze naambekendheid te werken. Zo organiseerden we midden september in de Gentse wijk Meulestede al een eerste ympa-plantenmarkt weekend met zeer enthousiaste reacties van de bezoekers. ”.

“De ympa-shop in de Gentse Bennesteeg is de eerste van een hopelijk lange rij”, vult kweker Luc De Bruyne aan. “Nog zeker tot voorjaar 2022 zal ympa in de Bennesteeg resideren als pop-up tot er een definitieve stek gevonden is in het centrum. In elk geval volgen in de loop van 2021 nog andere ympa-winkels in andere Vlaamse (centrum)steden”.

Info:  ympa, Bennesteeg 3, Gent-centrum