Tree Award / Green Expo bekroont mooiste boomproject

Op de vakbeurs Green Expo van 25 tot 27 september 2016 in Flanders Expo in Gent wordt de 1.2. Tree Award uitgereikt. Daarmee wil Green Expo het mooiste boomproject bekronen en het vakmanschap tussen tuinaannemer, tuinarchitect en boomkwekerij in de kijker zetten.
Succesvolle en duurzaam ontwikkelde tuin- en parkprojecten zijn steeds gebaseerd op vakmanschap: zowel bij de conceptfase door de tuinarchitect, als bij de realisatie en uitvoering door de tuinaannemer, maar ook door de stielkennis van de boomkwekerij die de leverancier is van grote, unieke bomen. Het is net deze samenwerking dat Green Expo wil versterken via de wedstrijd 1.2.Tree Award.
Bomenproject

U kunt zich als boomkwekerij, tuinaannemer of tuinarchitect gratis inschrijven met een project of realisatie waarbij de focus ligt op opvallende integratie van bomen in tuin- of parkprojecten. Het project mag niet opgeleverd zijn vóór 2011 (dus maximaal vijf jaar oud zijn). Het project mag een realisatie zijn uit zowel de particuliere, openbare als bedrijfsmarkt.


Het project dient een bestaand én gerealiseerd project te zijn waarbij het gebruik van bomen beeldbepalend is. Bomen vormen hierbij dus echt de basis van het ontwerp of project.
We denken hierbij concreet aan:

  • Renovatieprojecten waarbij oude, bestaande bomen geaccentueerd worden.
  • Nieuwe tuinprojecten waarbij een boom of bomen opvallend elementen vormen.
  • Grillige boom- of snoeivormen of solitaire bomen als specifiek karakterelement.
  • Bomen die een specifieke functionele toepassing hebben (afscheiding, schaduw, boomhut, nestkastjes, biodiversiteit,…).
  • Boompartijen die zéér expliciet de structuur van een tuin- of parkontwerp bepalen.
  • Bomen in grote potten in toepassingen op terrassen, stadstuinen, kleinere oppervlaktes.

Wie wint de Award?

Een vakjury, samengesteld uit een vertegenwoordiger van Groen Groeien, VVOG, AVBS en Rekad, zal de projecten beoordelen en quoteren volgens een aantal vast bepaalde criteria:

1.    het belang van de boom/bomen in het project.

2.    Creativiteit en vernieuwing: hoe wordt de boom/bomen geïntegreerd in het project: nieuwe invalshoeken, toepassingen, creatief ontwerp, resolute keuzes, boomkeuze…

3.    Balans en beoordeling van het ganse project: evenwicht, lange termijn, functionaliteit en duurzaamheid.

4.    Integratie met de bestaande omgeving

5.    Technische uitvoering: respecteren van het vakmanschap.

Drie laureaten worden verkozen. Ook het publiek krijgt inspraak, zij kunnen op de Facebookpoll van Green Expo een stem uitbrengen op hun favoriete project. De combinatie van de beoordeling door de vakjury en het publiek bepaalt finaal de score. De laureaat met de hoogste score wint hierdoor de 1,2 tree Award 2016. Het project met de tweede en derde meeste punten worden respectievelijk de zilveren en bronzen award.
Alle projecten worden tijdens de vakbeurs op een opvallende manier aan het publiek gepresenteerd in de aanwezige demotuin.

Tijdens de prijsuitreiking worden de drie eerste laureaten en hun respectievelijk project uitvoerig besproken en voorgesteld. Het winnende project krijgt tijdens de vakbeurs de 1,2. Tree Award 2016 uitgereikt. Dit omvat een gratis deelname aan de vakbeurs Green Expo 2018 en persaandacht in het vakmagazine CG Concept en Fence.

 

Wie kan deelnemen?

Elke tuinaannemer, -architect of boomkwekerij kan zich met een bestaand én gerealiseerd project waarbij het gebruik van bomen beeldbepalend is, gratis inschrijven voor de 1,2. Tree Award. Elk deelnemend project moet een samenwerking zijn tussen een tuinarchitect of tuinaannemer en een boomkwekerij. De tuinarchitect of tuinaannemer stond hierbij in voor het plan en/of de aanleg, de betrokken boomkwekerij is de leverancier van de bomen. Men mag per deelnemer meerdere projecten indienen.

Hoe deelnemen?

Info – www.green-expo.be