Tentoonstelling / Bomen in Rome

Le Salon d’Art in Brussel organiseert een tentoonstelling ‘I pini di Roma’ met foto’s van fotograaf en dendroloog Roel Jacobs over de bomen van Rome.

Roel Jacobs vertelt van zijn zoektocht naar de bomen die toondichter Ottorino Respighi inspireerden voor zijn symfonisch gedicht “I Pini di Roma”. In dit stuk, in vier delen, heeft Respighi het over welbepaalde locaties in de stad: “I Pini di Villa Borghese” (allegretto vivace), “I Pini presso una catacomba” (lento), “I Pini del Gianicolo” (lento), “I Pini della Via Appia” (tempo di marcia).


In Rome staat de Pinus pinea, de parasolden, zowat overal, tussen antieke monumenten, in de klassieke en nieuwe tuinen en de grote parken. Maar om te zeggen dat hij het straat- of stadsbeeld domineert, dat nu ook weer niet, want langs de lanen en straten zijn vooral andere soorten te zien. Het groenbeleid is ook in deze stad aan mode onderhevig en beslist ook afhankelijk van praktische en technische over- wegingen. Er zijn zeer veel platanen te vinden, zeker zoveel als in Londen. Alleen zijn er hier veel Oosterse platanen, Platanus orientalis ook Platanus ×hispanica, de hybride tussen de Oosterse en Westerse plataan, die ook de “London plane” wordt genoemd. Maar, bijvoorbeeld, ook heel wat Cercis siliquastrum en Celtis australis worden aangeplant langs de straten. En in de parken, naast de genoemde soorten zeer veel Cupressus sempervirens, Quercus ilex en Quercus pubescens. Maar de parasolden blijft het meest bevreemdende beeld, zo schrijft Roel Jacobs in een artikel in Belgische Dendrologie. zeker voor een noorderling die ze met warme stranden associeert, ook al omdat ze zo hoog worden, echt wel op zonneschermen lijken, als zodanig functioneren, en over de hele stad verspreid staan en dus ook op de Gianicolo, langs de hele Via Appia Antica en in de Parco degli Acquedotti.

Maar Jacobs ontmoet op zijn wandelingen door Rome vele andere, monumentale en dendrologisch interessante bomen in de parken, tuinen, straten van de stad en de botanische tuin van de universiteit, La Sapienza Orto Botanico. In een zeer persoonlijk verhaal maakt hij de vergelijking met de historische stadslandschappen van Vasi en Tischbein en schildert hij de geluiden, geuren en kleuren van deze ontmoetingen en herinneringen.

 

De tentoonstelling ‘I pini di Roma’ in het Salon d’Art in Brussel loopt tot en met 21 oktober 2017.