Reizende tentoonstelling Mien Ruys

Het ABC Architectuurcentrum Haarlem organiseert een reizende tentoonstelling over het werk en leven van tuin- en landschapsarchitect Mien Ruys. De directe aanleiding voor de expositie is de publicatie Mien Ruys 1904-1999, zoeken naar een heldere lijn . 

Nederlands tuinarchitect Mien Ruys wordt in het buitenland gezien als een van de voornaamste vertegenwoordigers van de moderne stroming in de tuin-en landschapsarchitectuur. Wat Gerrit Rietveld voor de architectuur betekende en Piet Mondriaan voor de Stijlbeweging was zij voor de groene buitenruimte.


Expositie
Het eerste deel van de tentoonstelling is het verhaal Mien Ruys te zien zoals het in het boek staat. Door middel van panelen en banieren wordt het werk van Mien Ruys aanschouwelijk gemaakt. De expositie is aangevuld met bielsen en gewassen grindtegels en interviews op beeld met Piet Oudolf, Pieter Buijs en Annet Scholma. Verder wordt door middel van plattegronden, tekeningen en foto’s haar ontwikkeling van tuin-landschapsarchitect getoond en word gebruik gemaakt van haar dagboeken.

Voor het tweede deel van de expositie zijn ontwerpers en gerenommeerde bureaus uitgenodigd die nu in de huidige praktijk staan. De invulling die zij geven is gebaseerd op de vraag: Hoe vertaal jij als tuin- en landschapsarchitect/ontwerper de ‘erfenis’ en het gedachtengoed van Mien Ruys in je eigen werk en waar is dat in jouw ontwerpen (concreet) zichtbaar.

Bureaus die meedoen zijn:  Buro Mien Ruys (Annet Scholma); HOSPER (Hanneke Kijne); Bureau B+B (Jeanette Visser); Climmy Schneider bureau voor Tuinontwerp en beplantingsadvies; Studio Toop (Carrie Preston); Buro Carolien Barkman Tuinen; Jacqueline van der Kloet – tuinontwerp en beplantingsadvies; Natascha van de Ban Landschapsarchitectuur en stedelijk ontwerp; Carien van Boxtel tuin en landschapsontwerp;  Bureau COPIJN (Sander Rombout), bureau Sanne Horn.

Voor deel drie van de tentoonstelling, de toekomst wordt samengewerkt met Hogeschool Larenstein. Studenten minor Stedelijke Beplanting ‘kruipen in de huid’ van Mien Ruys en zich buigen zich over een of meer hedendaagse onderzoeksvragen en werken deze uit in ontwerpen.

De eerste expositie opent op 1 oktober in het ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, Haarlem, tot 15 januari 2018. Daarna is de tentoonstelling onder meer te zien in Zwolle en in de tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart.

 

www.architectuurhaarlem.nl