Seoul / Belgisch architect Vincent Callebaut ontwerpt futuristisch waterpark
De Belgische architect Vincent Callebaut heeft in Seoul, Zuid-Korea, een internationale wedstrijd gewonnen met een futuristisch waterpark met een drijvend ferry terminal op de Han Rivier.
De vanuit Parijs werkende Belgische architect Vincent Callebaut is bekend vanwege zijn futuristisch ogende ‘eco-positieve’ ontwerpen, met herbruikbare materialen en eigen energieopwekking. Callebaut: “Architectuur wordt een biotechnologische remedie tegen de milieucrisis, een levende interface die mens en natuur met mekaar verbindt. Wetenschap en technologie laten ons toe gebouwen te ontwerpen die interactief zijn op natuurlijk en op elektronisch vlak.”
Recent publiceerde hij ook twee ontwerpen voor Brussel: een ecobuurt op Tour & Taxis en een groen flatgebouw naast de Kruidtuin.
Manta Ray
Het Manta Ray project in Seoul wil op de eerste plaats de oevers van de Han-rivier ‘renaturaliseren’ door de natuurlijke irrigatie te herstellen en het bestaande park te vervangen door een ecologisch wilgenbos. Door de aanleg van een moerassige infiltratiestrook langs de rivier zijn de oevers beter bestand tegen de wisselende waterstanden. Tegelijk wordt de natuurlijke scenografie van de Han-rivier hersteld en wordt het park een symbool van de symbiose tussen mens en natuur.
Vier projecten
Het hele opzet bestaat uit vier projecten.
1. Yeoui-Naru, de Ferry-terminal
Het project in Seoul ontleent zijn naam aan de spectaculaire ‘biofiele’ ferry terminal in de vorm van een Manta-rog die op de rivier drijft en die de wisselende seizoenswaterstanden van meer dan 5 m kan overbruggen. In de terminal komt ook een openlucht-theater en een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Han-rivier.
2. Yeouijeong, het oeverpark
Het bestaande oeverpark wordt omgevormd tot een aantrekkelijk stadspark met terrassen, voet- en fietspaden, een amfitheater enzovoorts.
3. Yeoui Terrace
Het Yeoui Terrace langs de Yeoui-Dong weg die langs de rivier loopt, wordt opgevat als een stedelijke promenade met winkels, restaurants, markten enzovoorts.
4. Ari Cultural Center
In het hart van de terminal komt een cultureel centrum met ruimte voor permanente en tijdelijke tentoonstellingen, ateliers enzovoorts.
De ferry terminal
Het centrale gebouw van de spectaculaire ferry-terminal is geïnspireerd op de parabolische hyperboloïde vorm van de Mantra-rog. Het dak hangt boven de rivier en boven het park, om zo het uitzicht op de rivier maximaal te vrijwaren. Midden in het gebouw ligt een groot vlottend openlucht-theater.
Rond het gebouw liggen vlottende dijken en pontons voor plezier- en taxiboten en voor de ferryboten.
Vanop de drijvende pontons vertrekken houten pilonen in de vorm van honinggraten. Bovenaan vertakken ze in een honinggraatvormige structuur die het dak vormt. Binnen in de pilonen zijn trappen en liften ondergebracht die toegang geven tot het panoramische dak.
In de honinggraatvormige dakstructuur zijn ook allerlei faciliteiten ondergebracht zoals restaurants, toiletten enzovoorts. Bovenop het dak is een groen observatiedek voorzien van waar men een uniek uitzicht heeft over de rivier en de stad.
Ecologisch design
Het project ‘Manta Rays’ wil een voorbeeld zijn wat duurzaam, circulair ecologisch design betreft. Zo zijn alle materialen afkomstig van lokale bronnen en wordt zo veel mogelijk gerecycleerd. Om de gebouwen 100 procent energieneutraal te maken is de drijvende terminal voorzien van 4550 m2 zonnepanelen, 52 windmolens en een plaatselijke biomassa-centrale.