Brussel / Vincent Callebaut ontwerpt ecobuurt voor Tour & Taxis

Als het van architect Vincent Callebaut afhangt dan wordt de Tour & Txis site in Brussel omgetoverd tot een futuristische ecobuurt.

 


Het masterplan dat Callebaut ontwierp op vraag van projectontwikkelaar Extensa omvat de renovatie van het Goederenstation en de nieuwbouw van drie bewoonbare ‘verticale bossen’, ieder 100 meter hoog.

Het voorstel beslaat een gebied van 135.000 m2, dat volgens de architect een wijk moet worden die staat voor technologie en duurzaamheid. Centraal punt van het ontwerp is de vernieuwing van het Goederenstation, een industrieel pand uit 1907.

Eco-campus
Het pand moet getransformeerd worden tot een eco-campus voor werk en recreatie, bestaande uit vijf parallel gelegen volumes van ijzer en glas. Binnenin deze volumes worden losstaande gebouwen en ruimtes gecreëerd van hout. Dit versterkt het contrast met de industriële look van de buitenste laag en vermindert de algehele footprint.

De vijf volumes bevatten een diverse mix aan faciliteiten: open kantoren, sport- en winkelruimtes, restaurants en plantenkassen. Een openbaar park en kanaal worden doorgetrokken tot het Goederenstation zodat er tropische tuinen langs de locatie kunnen worden gerealiseerd.

Verticaal bos
Ten noorden van het getransformeerde Goederenstation stelt de architect de nieuwbouw van drie verticale bossen voor. Deze drie gebouwen flankeren het industriële pand met gebogen daken, die van 24 meter op zijn laagst tot 100 meter op zijn hoogst stijgen. Talloze balkons met eetbare vegetatie zorgen voor een overwegend groen aanzicht, doorbroken door zonnepanelen op de gevel. De architect wil met deze woontorens zogeheten ‘Sky Villa’s’ creëren, een samensmelting van stedelijk en plattelands wonen.

Het Goederenstation en de woontorens worden aan elkaar verbonden door drie onderdelen: een grote vijver om de biodiversiteit van Brussel uit te breiden, de ‘Halle aux Poissons et Huille’ die wordt omgetoverd tot bar en restaurant en een groot, bladvormig plein naast de vijver waar evenementen en tentoonstellingen kunnen worden georganiseerd

Utopie

Volgens architect Callebaut is zijn voorstel “geen utopie want het is perfect uitvoerbaar en financierbaar. Het is alleen een kwestie van ambitie.”

Projectontwikkelaar Extensa die eigenaar is van het grootste deel vand e site en opdracht gaf voor het masterplan, zegt dat mogelijk bepaalde onderdelen van het voorstel kunnen gerealiseerd worden.

 

Illustraties: Vincent Callebaut Architecture