Brussel / Voorstel voor groen flatgebouw naast Kruidtuin
De in Parijs gevestigde Belgische architect Vincent Callebaut heeft een nieuw project voor Brussel voorgesteld: een energieproducerend ‘ruimteschip’ bovenop een bestaand flatgebouw, het Botanic Center, vlak bij het Rogierplein en de Kruidtuin langs de Kleine Ring. Het gebouw zelf krijgt een bekleding met planten.
Vincent Callebaut (38) raakte wereldbekend als ontwerper van futuristische gebouwen en steden zoals de Lilypad, een drijvende stad die geïnspireerd is op de reuzenwaterlelie, de verticale stadsboerderij Dragonfly en het ecologische aquacentrum Solar drop. Dat waren eerder spectaculaire, science fiction achtige theoretische manifesten. Maar in Taipei (Taïwan), Shenzhen (China) en Caïro (Egypte) worden zijn eerste gebouwen weldra opgeleverd.
Callebaut noemt het zelf ‘eco-positieve architectuur’ met nieuwe herbruikbare materialen (‘cradle-to-cradle’) die instaat voor de eigen energieverwekking (elektriciteit, verwarming en voeding). “Architectuur,” legt hij uit, “wordt een biotechnologische remedie tegen de milieucrisis, een levende interface die mens en natuur met mekaar verbindt. Wetenschap en technologie laten ons toe gebouwen te ontwerpen die interactief zijn op natuurlijk en op elektronisch vlak.”
Hij noemt het ‘ARCHIBIOTIC’, “het associëren, in ARCHItectuur, van het levende -BIOs- en TIC, de Technologies of the Information and Communication.”
10.000 gevelplanten
Het Botanic Center, op de hoek van de Nieuwstraat tegenover het City 2 shoppingcenter werd gebouwd in 1977. Met zijn 274 identieke, ornamentele betonnen modules reflecteert de façade niet de naam van het gebouw, die verwijst naar de nabijgelegen Kruidtuin. Daarom wil Callebaut het gebouw in de letterlijke betekenis van het woord doen ‘bloeien’. De gevels van het gebouw worden ingepakt in een plantaardige wand met 10.000 planten in 274 plantbakken die geïntegreerd worden in de 274 bestaande modules van het gebouw.
Het gaat om hang- en klimplanten die in samenwerking met botanisten worden gekozen om heel het jaar door maximaal effect te hebben en de biodiversiteit te verhogen. Die plantaardige wand draagt ook bij tot de integratie van het gebouw in de omgeving met de nabijgelegen Kruidtuin.
Die groene bekleding is niet alleen mooi maar de planten zouden ook 50 ton CO2 per jaar kunnen absorberen, zo berekende Callebaut. Bovendien verbeteren ze ook de thermische prestaties van het gebouw waardoor er minder energie nodig is voor verwarming en koeling.
Het grondniveau wordt opengebroken en omgevormd tot een hedendaagse winkelgalerij met een glazen luifel die verwijst naar de grote luifel van Xavier de Geyter op het tegenoverliggende Rogierplein.
Chrysalis
Bovenop het dak van het rechthoekige gebouw komt de Chrysalis, een ovaalvormige constructie uit hout en staal die doet denken aan de cocon van een vlinder en die boven het gebouw lijkt te zweven. Die constructie moet het gebouw niet alleen een nieuwe uitstraling geven, maar biedt ook een flexibele ruimte ruimte voor winkels, een restaurant, events…
Bovenop de Chrysalis komen bovendien fotovoltaïsche zonnepanelen en 42 windturbines, waardoor het gebouw grotendeels zelfvoorzienend moet worden.
“De lelijke rups ondergaat een metamorfose tot mooie vlinder”, zo legt Callebaut uit. “Het verleden wordt niet weggevaagd maar omgevormd tot een nieuwe toekomst”.
Illustraties: Vincent Callebaut Architectures