Samenwerking voor meer natuurbeleving in de Vlaamse Rand rond Brussel

De Vlaamse agentschappen Natuur en Bos en Plantentuin Meise hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Door kennis te delen en het aanbod op elkaar af te stemmen met promoties en arrangementen, streven de partners naar meer en beter openbaar toegankelijk groen en een verhoogde natuurbeleving in de Vlaamse Rand rond Brussel. 

De tuinen in de Vlaamse Rand rond Brussel in beheer bij de agentschappen Natuur en Bos en Plantentuin Meise zijn van internationaal topniveau. De Plantentuin Meise is een internationale wetenschappelijke onderzoeksinstelling en een botanische tuin die vooral de tropische en Europese plantenkunde centraal stelt. Er is ook een herbarium, een bibliotheek en uitgebreide levende verzamelingen.


 

Voor het ANB gaat het bijvoorbeeld over de Museumtuin van Gaasbeek, een sprookjesachtige plek naar voorbeeld van kasteeltuinen uit de 18de en 9de eeuw. Maar ook de rozentuin Coloma, en de kasteeldomeinen Drie Fonteinen, Groenenberg en Ter Rijst worden door het ANB beheerd.

 

 

Krachten bundelen
Door de krachten te bundelen, wordt het mogelijk om het groen in de rand rond Brussel veel sterker te profileren als trekpleister voor bezoekers uit binnen- en buitenland. En zo ook de natuurbeleving te verhogen. Onder meer aan de hand van gemeenschappelijke promoties en innovatieve arrangementen. Zo worden er nu al wederzijdse kortingen gegeven voor de Museumtuin van Gaasbeek en de Plantentuin Meise. Op vertoon van een toegangsticket tot de Museumtuin krijgen bezoekers een korting op hun toegangsticket tot de Plantentuin; omgekeerd krijgen bezoekers van de Plantentuin korting op hun ticket voor de Museumtuin.

Groepen kunnen inschrijven voor een arrangement dat een ontbijt en rondleiding in de Plantentuin combineert met een lunch en een rondleiding aan het Kasteel en de Museumtuin van Gaasbeek.

Zowel de Museumtuin van Gaasbeek als de Plantentuin Meise worden tijdens de Open Monumentendag op zondag 10 september gratis opengesteld voor het publiek. Wie die dag één van beide tuinen bezoekt, krijgt een gratis ticket voor de andere tuin dat geldig is tot en met 31 oktober 2017.

Kennis en informatie delen
De samenwerking zorgt er natuurlijk ook voor dat de kennis die beide agentschappen apart van elkaar hebben, gedeeld kan worden. Bijvoorbeeld op het vlak van datamanagement, onthaal van bezoekers, opleidingen, promotie en het inzetten van vrijwilligers. Ook de kennis en informatie over beheer van specifieke levende collecties en beheertoepassingen in het algemeen, zoals bijvoorbeeld pesticidevrij beheer, zullen worden uitgewisseld.

 

www.natuurenbos.be