Rotterdam / Voedseltuin wordt Voedselpark

De komende jaren verandert de Voedseltuin in Rotterdam, een stadslandbouwterrein waar groenten voor voedselpakketten verbouwd worden, in een Voedselpark. Zo kunnen nog meer mensen gebruik maken van de tuin.

 


Sinds 2011 is op een braakliggend terrein op de gedempte Keilehaven in Rotterdam de eerste Voedseltuin aangelegd. De Rotterdamse Voedseltuin kweekt met de hulp van vrijwilligers biologische groente en fruit om de pakketten voor de cliënten van de Voedselbank in Rotterdam aan te vullen. Daarnaast is het ook een werkgelegenheidproject voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt.

De Voedseltuin slaat figuurlijk een brug tussen de groene buitenruimte en de gebruikers ervan. De gebruikers richten de ruimte in en beheren die.

 

Voedselpark

Het is de bedoeling om het project uit te breiden en te laten groeien naar meer voedseltuinen voor meer voedselbanken. Daarnaast wil de Stichting Voedselbank onderdeel zijn van duurzame ontwikkelingen in de regio Rotterdam. De tuin wordt een groene plek met een parkachtig karakter in een stadsdeel dat volop in ontwikkeling is.

De Voedseltuin wil ook letterlijk een brug slaan naar de omgeving door mee te denken over een nieuwe voetgangersbrug tussen de Keilehaven en het Dakpark. Zo wordt er gewerkt aan verbindingen met andere groene gebieden en verder gekeken dan het terrein van de Voedseltuin alleen: de Voedseltuin is een schakel in een groen netwerk van andere publieke tuinen en parken.

Samen met LOLA Landscape Architects worden een aantal hoognodige verbeteringen gedaan: de tuin wordt beter toegankelijk gemaakt met nieuwe paden, er komt een pluktuin met appels, peren, en frambozen, er komt opslag van gereedschappen en de tuin wordt aangesloten op water en elektriciteit.
Daarmee past de Voedseltuin helemaal binnen Rotterdam en binnen deze tijd: samen de stad groener en mooier maken.

De Voedseltuin was dit jaar ook geselecteerd als project op de Internationale Architectuur Biennale van Rotterdam ‘The NEXT economy’ als een platform waar bezoekers op verschillende manieren kennismaken met de rijkdom aan ideeën, innovaties, onderwerpen en persoonlijkheden die het gebied rijk is.

LOLA-VTR-voedseltuin-ontwerp4174

 

LOLA-VTR-voedseltuin-DSC011708279

 

LOLA-VTR-voedseltuin-roosegaarde3735

LOLA-VTR-voedseltuin-dakpark7276

LOLA-VTR-lieshout-voedseltuin-rotterdam-1600px9338