Hengelo / Landschapspark met zonne-energie [VIDEO]

In de gemeente Bronckhorst in het Nederlandse Hengelo wordt in een voormalige kwekerij het eerste landschapspark ter wereld gerealiseerd dat groene stroom opwekt. Het wordt een park dat past in het bestaande landschap.

 


Het Solarpark de Kwekerij is ontworpen door Eigen Huis en Tuin-presentator Lodewijk Hoekstra en landschapsontwerper Nico Wissing van NL GreenLabel, in nauwe samenwerking met Gaby en Ton Koenders van NL Solarpark de Kwekerij. In 2012 maakten de bezoekers van de Floriade in Venlo al kennis met een klein solarpark van tuinarchitect Nico Wissing en Eigen Huis en Tuin-presentator Lodewijk Hoekstra. Onder de vlag van NL Greenlabel, lieten zij Nederland zien hoe je duurzame tuinen kunt vormgeven en inrichten.

 

 

Het park telt 7.000 zonnepanelen, wat zich vertaald naar groene stroom voor 550 huishoudens.

 

Landschappelijk park

Behalve grootschalige duurzame energie opwekking heeft het park een wereldprimeur: een toegankelijk landschappelijk park met wadi’s, speel- en wandelgelegenheden, bloemrijke grasvelden en bijzondere bomen. De bomen rondom het terrein, de structuren van de ‘oude’ kwekerij en het natuurlijke hoogteverschil binnen het terrein blijven waar mogelijk gehandhaafd. Verder zijn er mogelijkheden voor duurzame en innovatieve proeftuinen. Ook is er ruimte voor een schaapskudde en een vlindertuin.”De zonnepanelen krijgen een plek te midden van de natuur en lopen met de lijnen van het landschap mee,” aldus Hoekstra. “Er grazen schapen en je kunt er wandelen, sporten en spelen.”
Bijkomend voordeel is dat het park tegenover een woonwijk ligt, wat betrokkenheid van bewoners vergroot. Dit sluit aan op het doel van het project: aantonen dat zonne-energie opwekken in je eigen achtertuin ook samen kan gaan met een park.

 

hetpark01 hetpark02 hetpark03

Ontwerp-460x360

solarpark2