Webinar klimaatbestendig ontwerpen publieke ruimte

Hoe ontwerpen we een ondergrond die bestendig is tegen de gevolgen van de klimaatverandering en de verdichting? En hoe doen we dit op een duurzame en toekomstbestendige manier? Voor een antwoord op deze vraagstukken werkte de gemeente Amsterdam samen met partners aan een innovatieve ontwerpmethode van de openbare ruimte. Het resultaat: een integrale ontwerpmethode gevat in een boek.

 


In de nieuwe manier van ontwerpen staan de ondergrond en een meervoudig functiegebruik voorop. Bij het ontwerpen en het inrichten van de stad, is het van belang dat er uitvoerig gekeken wordt naar de fysieke mogelijkheden van de openbare ruimte en haar ondergrond. Het genoemde streven is daarom een meer integrale samenwerking waarbij de focus ligt op duurzame, toekomstbestendige uitkomsten. Vanwege de complexiteit van de samenwerking is het van belang dat betrokken partijen vroeg in het proces met elkaar om tafel gaan en actief de samenwerking opzoeken.

De afgelopen twee jaar heeft een gedreven en enthousiast team van gemeentelijke ontwerpers en ingenieurs samen met deskundigen van universiteiten en kennisinstellingen de nieuwe ontwerpmethode toegepast op de Amstel-Stad als concrete casus. In een ideale wereld wordt deze ontwerpmethode van de openbare ruimte leidend voor gebiedsontwikkelingen in Amsterdam en een voorbeeld voor andere steden.

De webinar gaat over de integrale ontwerpmethode openbare ruimte, waarbij het boek centraal staat. Het boek wordt gepresenteerd, toegelicht door de initiatiefnemers, visueel ondersteund door een korte video, uitgereikt en in ontvangst genomen door bekende vakgenoten vanuit het ruimtelijk domein. Dit alles kunt u live streamen vanuit uw woon- of werkomgeving.

Bekijk hier het programma van de webinar op 25 juni 2020.

De webinar is live te volgen via de website van Pakhuis de Zwijger.