Kopenhagen / SUND Nature Park wint Scandinavian Green Roof Award 2017

Het SUND Nature Park in Kopenhagen heeft de Scandinavian Green Roof Award 2017 gewonnen. Deze jaarlijkse prijs bekroont het beste en meest duurzame groendak in Scandinavië en wil eigenaars, ontwerpers en bouwfirma’s inspireren tot innovatie en kwaliteit.

 


Het 5000 m2 grote groendak op de Mærsk Tower in het SUND Nature Park in Nørrebro werd ontworpen door het bureau voor landschapsarchitectuur SLA, in samenwerking met het architectenbureau C.F. Møller. SUND Nature Park vormt samen met het grote groendak een recreatief landschap en een nieuw type van stadscampus voor de universiteit van Kopenhagen in het dichtbebouwde centrum van de stad, waar dagelijks duizenden studenten verblijven.

Voor het publiek toegankelijk groendak inspireerde SLA zich op de vroegere ‘commons’, gemeenschappelijke grasvelden die zich tot in de negentiende eeuw in dit deel van de stad bevonden. Het bestaat uit inheemse grassoorten aangevuld met grote bomen. Daarvoor werden uitheemse soorten gekozen, als een knipoog naar de multiculturele bevolking van Nørrebro en tegelijk als duurzame keuze met het oog op de toekomstige klimaatopwarming.

Volgens de jury van de Scandinavian Green Roof Award combineert het project ‘het grote dakoppervlak met een gesofistikeerd ontwerp dat de verschillende Deense habitats reproduceert. Het bestaat grotendeels uit gerecycleerd materiaal en zorgt voor een vertraagde afvoer van hemelwater, waardoor het bijdraagt tot klimaatadaptatie in een dichtbebouwde stedelijke omgeving’.

Het is de derde keer dat SLA deze prestigieuze prijs wint. Eerder werd het bureau al bekroond voor de groendaken op het stadhuis van Hall (2016) en het Novo Nordisk Nature Park (2014).