Robotmaaiers, you hate it or love it

Robotmaaiers in private tuinen rukken verder op. In deze beveiligde, afgebakende omgeving is dit gemakkelijk implementeerbaar. Schoorvoetend experimenteert men echter ook met robotmaaiers bij de lokale besturen. Voor de ene is dit vragen om problemen, voor de ander een goedkoop hulpje. Er zijn immers nog wat vooroordelen te overwinnen: ‘you hate it or love it’.


Momenteel is men volop bezig met het inzetten van robotmaaiers op voetbalvelden. Bij de voetbalclubs neemt het aantal vrijwilligers steeds af en daarom zoekt de gemeente naar oplossingen. Tevens haalt de robotmaaier daar zijn grootste rendement omdat dit grote, aaneengesloten maaivelden zijn met weinig obstakels. Eén groot toestel kan met gemak twee voetbalvelden onderhouden. Daarnaast worden openbare parken ook steeds interessanter, evenals de begraafplaatsen, meer specifiek de strooiweides.

Voordelen robotmaaier:

 • De robotmaaier werkt met een accu en is volledig elektrisch opgeladen. Er zijn dus geen fossiele brandstoffen nodig.
 • De robotmaaier werkt volgens het mulching-principe. Dit betekent dat er geen afvoer is van gemaaid gras. De robot maait permanent, zodat er telkens slechts enkele millimeter gras wordt gemaaid. Deze kleine snippers slaan neer op het grasoppervlak, verteren en zorgen voor bemesting van het grasveld. Daardoor liggen de jaarlijkse bemestingskosten dus heel wat lager.
 • De robotmaaier werkt na programmatie volledig zelfstandig.
 • Er is continu een optimale beeldkwaliteit van gemaaid gras omdat er geen intervallen zijn.
 • De robotmaaier zorgt voor minder mos en onkruid door het instellen van een hogere maaihoogte. Met de reguliere grasmaaier wordt er meestal tamelijk kort gemaaid. Dit zodat er een periode overbrugd kan worden alvorens het gazon opnieuw gemaaid moet worden. De robotmaaier maait permanent, dit maakt dat de grashoogte steeds ongeveer dezelfde blijft. Door een continue goede grashoogte krijgen de mossen en onkruiden minder kans.
 • De robotmaaier produceert relatief weinig geluid en kan dus zelfs maaien op zon- en feestdagen.
 • Deze voordelen gaan samen met een kostenbesparing. Afhankelijk van het type terrein kan deze besparing tot wel 50 % bedragen. Maar dit vraagt verder onderzoek. De steden en gemeenten die hiermee gestart zijn, kunnen op termijn zorgen voor een interessante kostenanalyse.

CG Concept vakmagazine voor de groensector in België: de voordelen en nadelen van robotmaaiers

Nadelen robotmaaier:

 • Het ontwerp van de grasperken is soms zeer versnipperd en rijk aan obstakels. In de toekomst zou men in de ontwerpfase hiermee rekening kunnen houden.
 • Er ligt een kabel waarmee rekening moet gehouden worden bij grondwerken.
 • Er moet een continue stroomvoorziening zijn om het laadstation te voeden.
 • Niet alle hoekjes en kantjes kunnen gemaaid worden, tenzij het ontwerp volledig aangepast is aan de robotmaaier.
 • Kans op vandalisme.

Meer weten?

» Ontdek het in de XTRA brochure bij je CG Concept magazine!

CG Concept editie 3 2021 herfst is er! Nieuw vakmagazine voor de Belgische groensector buitenruimte urbanisme steden tuinen tuinaanleg