Ontdek het Crematorium Polderbos in Oostende

Het nieuwe Crematorium Polderbos in Oostende maakt deel uit van een groter landschapsontwerp, dat verschillende elementen op een delicate en serene manier inpast in de prachtige polderomgeving van Oostende. Gebouw en landschap worden samen ingezet om het volledige crematie-ritueel vorm te geven.

 


Het crematorium wordt een belangrijk publiek gebouw. Er heerst echter een ambigue relatie tussen de technische inhoud van het gebouw en zijn ceremoniële karakter. Om dit te overwinnen werd het gebouw ontworpen als één volume, waarvan het dak de hoofdrol speelt. Het dak is door Office Kersten Geers David Van Severen i.s.m. kunstenaar Richard Venlet en landschapsarchitect Bureau Bas Smets als een ‘nature morte’ ontworpen met de intentie om zijn bijzondere inhoud vormelijk te vertalen.
Onder het hellende dak vindt men een mix van publieke en ceremoniële ruimtes, maar ook administratieve en technische functies over één niveau. Het dak wordt gekenmerkt door een compositie van daklichten en abstracte vormen, die zowel beantwoorden aan de technische als symbolische vereisten van de onderliggende ruimtes.
De verschillende ruimtes onder het dak worden georganiseerd in langse stroken van verschillende breedtes, in perspectief verdergezet en benadrukt door de bomenrijen van het landschapsontwerp. Ontvangstruimte, wachtruimtes en twee centraal gelegen ceremonieruimtes worden afgewisseld door smallere stroken met ondersteunende functies en passages. De ontvangstruimte bevindt zich onder het laagste punt van het gebouw als meest intieme ruimte voor het toekomen. De ovenruimte en technische lokalen bevinden zich onder het hoogste dakpunt.
De relatie tussen deze ruimtes en het omliggende landschap is indirect en wordt gefilterd door een ontdubbelde gevel van glas en geperforeerde panelen waardoor een discrete en serene sfeer ontstaat in de ceremonieruimtes. De verdraaiing tussen de langse ruimtes en het dakvlak zorgt voor een reeks overdekte buitenruimtes van verschillende hoogtes, begrensd door een colonnade van ronde kolommen.

Het omgevende landschap wordt vormgegeven door Bureau Bas Smets.

(Foto: Bas Princen)

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur op 17 oktober 2021.