© Husqvarna

Robotmaaiers: Slim design

Naast automatisering, connectiviteit, artificiële intelligentie en andere technologische snufjes is ook het degisn van robotmaaiers niet onbelangrijk.


Vormgeving en toebehoren

Er wordt volop gewerkt aan de vormgeving van de robotmaaiers en aan allerlei toebehoren zoals omtrekkabels, kabellegtoestellen, robothuisjes tot zelfs een robot-wasmachine voor een eigen onderhoudsatelier. “Op het vlak van accessoires wil men tegenwoordig flink wat keuze in behuizing. Zo wil men de machine altijd droog zien staan en mag het opladen tijdens de zomer niet in volle zon gebeuren. Wij zien bij de professional ook steeds meer vraag naar energie-neutraliteit, met oplossingen om deze met een zonnepaneel op te laden”, zo zegt Bart van Hal (Husqvarna).

Extra toepassingen van robotmaaiers

Volgens Willy Kempeneer (Robotspecialist.be) is het voorkomen van vandalisme een belangrijke prioriteit. “Een interessant item voor tuinaannemers, openbare diensten en allerlei instellingen is onze robotlift. Hiermee heeft men een antwoord op mogelijk vandalisme. De robot rust tijdens de dag in de lift, onder de grond, en komt pas ’s avonds tevoorschijn als de kans op vandalisme beduidend kleiner is. Hij maait vervolgens de nacht door en verdwijnt nog voor het ochtendgloren.”

“Vandalisme voorkomen – wij kunnen met onze dubbelwandige kap geen vandalisme voorkomen maar wel beperken door de bijzondere stevigheid van de body – lijkt ook mij heel belangrijk. Daarnaast moeten de machines bestand worden gemaakt tegen alle weersomstandigheden en ruwe oppervlakken”, vindt Geoffrey de Bloeme (Yamabiko Europe).

“Op het vlak van ergonomie zal er vooral ingespeeld worden op het feit dat een robotmaaier overal makkelijk moet bijkunnen. Wij zetten ook sterk in op de zogenaamde ‘extraatjes’ die het maaien nog verbeteren. Zoals een groomer achteraan op de robot zodat er een nog uniformer maaibeeld wordt gecreëerd. Of het laadstation beschermen tegen blikseminslag met een extra zekering en dit voor zowel de perimeterdraad als voor de voeding. De drie of vijf maaikoppen werken allemaal onafhankelijk, wat ervoor zorgt dat de maaikop, als er een oneffenheid is in een gazon, de glooiing van het veld mee kan volgen en zo de messen beschermen. Of grote achterwielen om een zo laag mogelijke wieldruk uit te oefenen op het grasoppervlak. Hiermee creëren we minder bodemverdichting.”

www.husqvarna.com
www.robotspecialist.be
www.yamabiko.eu


Tekst: Jan Hoffman