© Cub Cadet

Zeroturn-zitmaaiers: Verbeterd comfort en betere prestaties

De zeroturn-zitmaaier heeft een aantal belangrijke voordelen in vergelijking met een klassieke zitmaaier. In dit artikel laten we producenten aan het woord over het betere comfort en de betere prestaties van de nieuwe zitmaaiers.


Meer gebruikscomfort en stuurhendels

“Op het vlak van de ergonomie mogen we stellen dat de hendels van de huidige zeroturns het op dit vlak uitstekend doen”, aldus Wilfried Onkelinx (verdeler van John Deere). “Voeg daar ook de vering en de verstelbaarheid van de zetel, armsteunen en voetsteunen, eventueel wielvering enzovoort aan toe en het is duidelijk dat je tegenwoordig supercomfortabel zit op een zeroturn”.

Naast de professionele modellen Z997R en de Z994R, die kunnen uitgerust worden met de luchtloze Michelin X-Tweel Airless Radial Tires banden, die in principe niet kunnen lek gereden worden, biedt John Deere ook een gamma van zes modellen voor particulieren aan. “Er is dus voor elk wat wils, waarbij de grootste verschillen tussen de modellen, naast de kostprijs natuurlijk, moeten gezocht moeten worden op het vlak van comfort, zetel, armsteun, enzovoort…”

Het gebruikscomfort is volgens Dirk Van Eyck van importeur Vegemac ook een belangrijk aandachtspunt voor het Amerikaanse Hustler, dat al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw zeroturn-maaiers produceert.

“Alle Hustler-maaiers beschikken over het SmoothTrak stuursysteem. Dit zorgt voor een soepele en precieze besturing om gemakkelijk over en langs hindernissen te glijden en bochten met een nul-radius te maken. Het gepatenteerde handremsysteem is eenvoudig en handig. De parkeerrem treedt automatisch in werking via de stuurhendels. De Raptor Flip-Up is bovendien ‘s werelds eerste zeroturn-maaier die gebruikmaakt van de QuickFlip -technologie voor het moeiteloos schoonmaken en vervangen van het mes. Dat gebeurt met één druk op de knop. Ook de meshoogte en de maaidekhoogte zijn eenvoudig automatisch in te stellen.”

Hustler biedt bovendien naast zeroturn-zitmaaiers ook zeroturn loop- en staanmaaiers aan.

Stuurwielbediening

Cub Cadet biedt in haar Enduro XZ en PRO Z-turns series naast stuurhendels ook stuurwielbediening aan.

“Met deze maaiers wordt de maaitijd gereduceerd ten opzichte van conventionele tractoren tot 50 procent bij een gelijke maaibreedte. Allemaal dankzij de onverslaanbare wendbaarheid en hoge werksnelheid”, luidt het bij Cub Cadet. “De nieuwe PRO Z-Turns bieden meer vermogen, comfort en houdbaarheid dan ooit tevoren. Van het frame tot de voorbumper zijn ze ontwikkeld om de hoogste belastingen te weerstaan. Dankzij transmissies met hoog koppel, gecombineerd met motoren met hoog vermogen ‘ploegen’ de PRO Z-Turns zich zelfs met maximale snelheid door het sterkste gras. Samen met de verbeterde comfort-functies kan er de hele dag moeiteloos gewerkt worden.”

Mulchingsystemen en designs

Het Amerikaanse Ferris, dat door Hilaire Van der Haeghe wordt verdeeld, introduceerde recent de nieuwe zeroturn zitmaaier Ferris ISX800.

“Deze zeroturn zitmaaier met achteruitworp en mulching, is volledig uitgerust met alle typische Ferris-eigenschappen die zorgen voor maximale productiviteit in zijn klasse: Next Generation ISX veersysteem, een 27 Pk motor, ZT-3400® transmissies en een 132 cm iCD-maaidek. Ferris zeroturn maaiers zijn als enige in de markt voorzien van een gepatenteerde onafhankelijke vering met pivoterende frontas. Door de ophanging van het maaidek aan de onafhankelijk geveerde draagarmen volgt het maaidek de contouren van het te maaien terrein. De vering maakt een hogere maaisnelheid mogelijk, waardoor de productiviteit toeneemt. Tevens zorgt de unieke vering voor een geweldig comfort. Ten opzichte van zijn voorganger, de Ferris IS700, zijn er grotere wielen gemonteerd, wat een betere tractie en een lagere bodemdruk mogelijk maakt. Door gebruik te maken van een dubbele snaaraandrijving van de messen, is er minder kans op slippen en wordt de levensduur van de snaren verlengd.”

De meeste zeroturn-maaiers zijn beschikbaar met een mulchingsysteem. Dat is milieuvriendelijk en bespaart de tuinaannemer ook tijd.

“Opvallend is dat Mulchcontrol bij acht op de tien van de zitmaaiers en zero-turns wordt bijbesteld”, zegt Wilfried Onkelinx (verdeler van John Deere). “Ook het design van het toestel trekt steeds meer de aandacht”, stipt hij aan. “LED-verlichting is bijvoorbeeld zo’n element dat op dit moment in opgang is.”

Dat wordt bevestigd door Nathan Bolsenbroek van het Nederlandse Lozeman Import, verdeler van de merken Grasshopper en Barbieri: “Naast het verbeteren van de motoren worden ook continu aanpassingen doorgevoerd aan het uiterlijk van de maaiers. Zo zijn de machines niet enkel voorzien van ledverlichting, maar ook van een bumper en een USB-aansluiting. Daarnaast zijn beide Grasshopper-modellen ook verkrijgbaar met Michelin X-Tweel banden.”

Zuiniger en milieuvriendelijker

Een ander heet hangijzer zijn de duurzaamheid en de energie-efficiëntie.

“We kunnen er niet omheen, er is een streven naar vermindering van de milieubelasting onder de vorm van uitstoot en lawaai”, geeft Wilfried Onkelinx toe. “Zo merk je in Vlaanderen dat gemeenten zo veel mogelijk overstappen op accumachines. Voor maaien zijn een hoog vermogen en een lange werkduur onontbeerlijk. Elektrische zitmaaiers voor de professional zijn er daarom nog niet zonder compromis op het vlak van vermogen, wendbaarheid en/of de arbeidstijd. We zien voor de professionele toestellen wel een evolutie naar de zuinigere en milieuvriendelijkere Stage V-motoren”.

In dat verband stipt Nathan Bolsenbroek aan dat de nieuwe modellen van het Amerikaanse Grasshopper, de 400D met midmount-maaidek en de grotere 900D met frontaal maaidek, zijn uitgerust met de zuinige ‘Kubota Stage V’ dieselmotor. “Dat zorgt voor minder uitstoot, waarmee ingespeeld wordt op de strengere emissie-eisen en stilte-eisen van de Europese Unie.”

Buitengewoon hoog vermogen

Husqvarna, dat verschillende modellen van zeroturn-maaiers voor particulier en professioneel gebruik aanbiedt, gaat nog een stapje verder met de P535X Rider Hybride. “Dit is een accu-aangedreven machine met een dieselmotor die bijschakelt als extra vermogen nodig is. Zo is een hoge capaciteit zeroturn-maaier, die geschikt is voor professionele werkzaamheden, toch energie- en milieu-effectief”, vertelt Bart van Hall.

“Het hybride systeem, dat een dubbele energiebron koppelt aan een hoog rendement, geeft de Husqvarna P 535HX een buitengewoon hoog vermogen, maar met behoud van een compact en wendbaar formaat. De aandrijving vermindert het totale brandstofverbruik met wel 30 %, wat een kleinere CO2-voetafdruk en lagere operationele kosten oplevert.

De Husqvarna P 535HX is bovendien HVO100-hernieuwbaar en geschikt voor synthetische diesel, voor een nog kleinere ecologische voetafdruk.” Daarnaast kan de Husqvarna P 535HX zijn hele motorvermogen aanwenden voor aangesloten accessoires terwijl hij tegelijkertijd zijn volledige aandrijfvermogen behoudt. “In zware omstandigheden is het mogelijk om de twee energiebronnen – accu en diesel – te combineren om meer werk gedaan te krijgen.”

Van Hall benadrukt wel dat ook tuinaannemers altijd moeten overwegen of voor bepaalde werken of deelwerken ook geen robotmaaier gebruikt kan worden. Dat blijft milieuvriendelijker en het spaart ook veel werk.

www.deere.nl
www.vegemac.be
www.eu.cubcadet.com
www.ferrismowers.eu
www.vanderhaeghe.be
www.lozeman-import.com
www.thegrasshopper.be
www.barbierisrl.com
www.husqvarna.com