Prinses Astrid en minister Crevits openen Vlaamse tuin in hartje Londen

In Londen hebben Prinses Astrid en Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits een Vlaamse tuin geschonken aan de Chelsea Pensioners. De tuin ligt in het park van het Royal Chelsea Hospital in hartje Londen. Met de schenking, georganiseerd door VLAM, tijdens de prinselijke missie kunnen de Britten de rijkdom van de planten van Belgische telers van dichtbij bewonderen. Vlaanderen plant zo haar wortels in Britse grond en wil hiermee de historisch nauwe band met het Verenigd Koninkrijk opnieuw aanhalen.

De tuin werd ontworpen door het tuinarchitectenbureau van Peter Wirtz. Er werd resoluut gekozen Belgische gepatenteerde selecties van o.a. struikrozen, vaste planten, hulst, hortensia’s en solitairstruiken. Het is de bedoeling om op deze manier onze Vlaamse traditie te verankeren en een groene ‘handtekening’ in Londen achter te laten die de Vlaamse sierteeltsector vertegenwoordigt.


“De Vlaamse sierteeltsector is een sector die letterlijk en figuurlijk in bloei staat. Nu is het zaak om die bloei te beschermen. We hebben vroeger altijd zeer nauwe banden gehad met het VK, in het bijzonder op vlak van agrohandel. Daarom richten we onze blik ook naar het Verenigd Koninkrijk, onze 3de grootste afnemer van sierteeltproducten. Met deze nieuwe Vlaamse tuin in hartje Londen willen we samen met VLAM mensen warm maken voor Vlaanderen en onze troeven in de schijnwerpers plaatsen. Ik ben dan ook bijzonder vereerd dat Prinses Astrid hier vandaag op deze iconische plek in Londen aanwezig is om deze tuin, ontwerpen door Vlaamse landschapsarchitecten en met Vlaamse planten in te huldigen, samen met de Chelsea Pensioners.” – Vlaamse minister van Landbouw Hilde Crevits

Op de foto: Prinses Astrid, minister Crevits, Generaal Bradshaw van de Chelsea pensioners en VLAM CEO Filip Fontaine. Onder het oog van een delegatie sierteeltbedrijven werd het lint op originele wijze doorgeknipt met een tuinschaar.