Brussel / Viering 100 jaar Plantentuin Jean Massart

De Plantentuin Jean Massart in Oudergem wordt 100 jaar. De tuin werd in 1922 ontworpen door botanicus Jean Massart en landschapsarchitect Jules Buyssens, in opdracht van de Université libre de Bruxelles (ULB). De verjaardag is de ideale gelegenheid om deze verborgen parel te (her)ontdekken. Met zo’n 2000 soorten is de Massarttuin een van de meest uitzonderlijke plantentuinen in België.

Jean Massart, professor plantkunde aan de Université Libre de Bruxelles, richtte de tuin op in 1922. Deze grote natuurbeschermer wilde zijn leerlingen echt op het terrein opleiden en de Brusselaars laten genieten van een wandeling langs prachtige paden ontworpen door zijn vriend, de landschapsarchitect Jules Buyssens. De tuin is sindsdien gegroeid en enorm veranderd, maar is altijd trouw gebleven aan de geest van zijn oprichter.


De site wordt vandaag beheerd door Leefmilieu Brussel in samenwerking met de ULB. Geklasseerd voor haar wetenschappelijk en esthetisch belang en ook beschermd als Natura 2000-gebied omwille van haar zeer rijke biodiversiteit.

Ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag heeft de Massart-tuin een volledige renovatie van de site en de collecties gekregen. Er is ook een didactisch parcours uitgewerkt om de bezoekers te verwelkomen en langs de verschillende collecties te leiden: het vochtig gebied, het arboretum, de boomgaard, de evolutietuin, de sensorische tuin, de medicinale planten … 

Feestprogramma

Met de opening van de tentoonstelling ‘De Massarttuin. 100 jaar botanische verhalen‘, rondleidingen, kinderactiviteiten, een fanfare en een guinguette gooit de gerenoveerde tuin de deuren wijd open voor jong en oud. Ontdek er de meer dan 2000 plantensoorten en proef het ‘Jules en Jean’-bier, speciaal gebrouwen om het honderdjarig bestaan van de tuin én hun ontwerpers, Jules Buyssens en Jean Massart, te eren!

Van mei tot september kan je er terecht voor een gevarieerd programma van tentoonstellingen, rondleidingen, activiteiten voor kinderen en volwassenen, poppentheater, lezingen, cinema…

Bekijk hier het volledige feestprogramma