Plantentuin Meise / Plantenpaleis gerenoveerd

Na jaren van grote verbouwingen, kan het Plantenpaleis weer in volle glorie schitteren. De collectie van 10.000 tropische en subtropische plantensoorten vindt in dit Plantenpaleis een veilig onderkomen.

Dankzij de steun van de Vlaamse overheid werden de toegang en de noordvleugel volledig gerenoveerd. Het impulsprogramma van Toerisme Vlaanderen maakte het mogelijk om twee regenwoudserres een complete make-over te geven.


Plantenpaleis

Het Plantenpaleis werd gebouwd in de jaren 1950. Sinds 1999 werden de daken vernieuwd en de kassen één voor één gerenoveerd: de Woestijnkas (2000), de Lentekas (2002), Mabundu (2003), de Evolutiekas (2008), de Victoriakas (2010), de Moesson- en Savannekas (2011), twee van de regenwoudkassen (2014), de vernieuwde toegang en een renovatie van de gehele regenwoudvleugel (2017).

Ondertussen is de Plantentuin ook met de laatste loodjes bezig voor de buitenaanleg. Nog even en je loopt langs een glooiend pad met zicht op een ellipsvormige vijver met fontein naar de ingang van het Plantenpaleis. Dit pad vervangt de trappen waardoor het Plantenpaleis nu ook vanaf de noordzijde toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Nu zal je onder een sierlijk gebogen luifel uit staal binnenkomen. De strakke nieuwe inkomhal vormt de poort naar de mysterieuze wereld van de tropische regenwouden.

Bij het betreden van de regenwoudserres waan je je meteen middenin de tropen. Het publiek kan beleven hoe immens de bomen in het regenwoud kunnen zijn, aan de hand van de indrukwekkende stam van een plankwortelboom. Als je hier naast staat, voel je hoe nietig de mens in het regenwoud is.

Op de kunstbomen die de Plantentuin zelf bouwde, krijgen honderden bromelia’s en orchideeën hun plekje. Het avonturenpad dat hoog door deze kunstbomen en echte bomen loopt, dompelt je onder in de mysterieuze wereld van het dak van tropische regenwoud. Daarnaast spreekt onder andere de Monguluhut van bladeren in de hoek gewijd aan Centraal-Afrika tot de verbeelding.

 

 

Masterplan

Deze renovatie is een eerste grote stap in het Masterplan voor Plantentuin Meise van de Vlaamse overheid. Dit Masterplan houdt een volledige renovatie in van het domein en de gebouwen tegen 2026 met onder meer twee bezoekerscentra, aanleg van verschillende thematische tuinen, een gloednieuw serrecomplex voor onderzoek en conservatie en een houtmuseum.

Vlaanderen investeert meer dan 100 miljoen euro in de renovatie.

www.plantentuinmeise.be