Chrysantenfestival in Japanse Tuin in Hasselt

Tussen 13 en 21 oktober vindt het “Chrysantenfestival” (Kikumatsuri) plaats in de Japanse Tuin in Hasselt. Wanneer de groene zomerbladeren rood, geel en bruin kleuren en de chrysanten fleurig in bloei staan, gaat de herfst van start. 

 


Van oudsher vieren Japanners de bloeiperiode van de chrysanten als het begin van de herfst. De chrysant of Kiku in de Japanse traditie staat symbool voor een lang leven en de Japanse keizer, en is hiermee de nationale bloem van Japan. Tijdens het festival worden de parken en tempels in heel Japan met fantastische chrysantencombinaties versiert. En net zoals wij soms in België een kaarsje branden voor goed geluk bij de examens, offeren veel Japanse studenten chrysanten kransen aan de Shinto goden voor een extra dosis aan academisch geluk.

De bontgekleurde chrysanten zijn bloemen die Japan en België verbinden. Om die reden zet de Japanse Tuin in Hasselt elk jaar samen met Japan de chrysanten in de bloemetjes met het Chrysantenfestival.

Elke zaterdag zal het festival van de ochtend (10u) tot de nacht (23u) doorvieren om de prachtige chrysanten en ikebana kunstwerken ook in een ander licht te kunnen zien.

De laatste dag van het Chrysantenfestival kan de bezoeker zich inschrijven om een begeleide meditatie mee te maken onder begeleiding van Hannah Van den Borne op de harp en Ilse Vanderstukken met klankschalen. Plaatsen zijn beperkt, inschrijven kan gratis via [email protected] .

Tom de Houwer

Dit jaar wordt het Chrysantenfestival geëerd met de creativiteit van een bloemenkunstenaar van eigen bodem, Tom de Houwer. Tom houdt van het creëren van grote florale objecten en van mensen door hen met bloemen te inspireren en samen te brengen. Zo zal hij in september reeds kunstwerken tonen in Hoogstraten en op Fleuramour in Alden Biesen. Zowel lokale, nationale en internationale pers toonden reeds interesse in zijn werk.

Voor het Chrysantenfestival heeft hij een aantal grote kunstwerken met chrysanten ontworpen, met als artistiek vertrekpunt ‘Sensei Senses’. Met dit project wil hij graag de Japanse traditie, hier gesymboliseerd door de Japanse Tuin en de zintuigelijke beleving combineren.

Ikebana

Het eerste weekend van het Chrysantenfestival op 13 en 14 oktober zal er ook een Ikebanatentoonstelling (Japans bloemschikken) plaatsvinden. Deze wordt georganiseerd door het ‘Ikenobo Chapter Nederland’. Hier zal je florale kunstwerken te zien krijgen in de stijl van één van de meest traditionele bloemschikkunsten van Japan.

Tickets online te koop via de website www.japansetuin.be