Veel Belgische nieuwigheden op Plantarium 2019

Het Belgische Denis-Plants uit Lochristi presenteert op de vakbeurs Plantarium niet minder dan twaalf nieuwe Salvia’s. Asra Plant uit Meer stelt een nieuwe Stokesia voor. En Best-Select presenteert de nieuwe Rhododendron ‘Calle CP’. In totaal zijn er ruim 70 nieuwigheden aangemeld voor de keuring. Plantarium gaat door van 21 tot 23 augustus 2019.

Nieuwigheden zijn de op Plantarium nieuw geïntroduceerde planten van bedrijven uit binnen- en buitenland die gekeurd worden door de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen.


Voor de nieuwighedenkeuring van Plantarium 2019 zijn 75 planten aangemeld. Voor het keuren van de nieuwigheden wordt er een indeling in gewasgroepen gemaakt. Naast het beoordelen van de plant op eigenschappen en uiterlijk wordt er ook gekeken naar de potentie in de markt.

De verdeling over de gewasgroepen is als volgt:
Coniferen: 1
Heesters: 34
Klimplanten: 4
Rozen: 1
Vaste planten: 35

Belgische inzendingen

Denis-Plants  presenteert  niet minder dan twaalf nieuwe Salvia’s

Salvia ‘Aphrodite’ bloeit vanaf juni met lichtroze/witte bloemen. De plant is zeer elegant voor de tuin of pot. ‘Aphrodite’ is gewonnen door Marc Vanlancker uit Merelbeke.

 

Salvia ‘Delice Feline’ heeft donker paarse bloemen met een witte kern. Sterke bloeier die perfect past in de tuin of in pot. ‘Delice Feline’ is gewonnen door Jan Debusschere uit Assebroek.

 

Salvia ‘Delice Fiona’ heeft licht lila bloemen met een roze basis. Zeer verfijnd en sterk van bloei, geschikt voor de tuin of pot. De plant is gewonnen door Jan Debusschere uit Assebroek.

 

Salvia ‘Delice Gold and Wine’ heeft tweekleurige bloemen, roze met een witte lip via een subtiele overgang. De plant past zowel in de tuin als in pot. Door de prachtige kleuren is de plant een opvallende verschijning onder de zomerbloeiers. Salvia ‘Delice Gold and Wine’ is gewonnen door Jan Debusschere uit Assebroek.

 

Salvia ‘Makris’ heeft grote, karmijnrode bloemen. De plant wordt zo’n 60-80 cm hoog en bloeit vanaf juni tot oktober. ‘Makris’ is gewonnen door Marc Vanlancker uit Merelbeke.

 

Salvia ‘Papajan’ heeft zalmroze bloemen. De plant bloeit vanaf juli tot de eerste vorst in volle grond. Ook geschikt voor potcultuur. ‘Papajan’ is gewonnen door Marc Vanlancker uit Merelbeke.

 

Salvia jamensis ‘Delice Roselilac’ heeft dieproze bloemen met een witte kern. Deze sterke bloeier is een geweldige aanvulling voor de tuin of in pot. ‘Delice Roselilac’ is gewonnen door Jan Debusschere uit Assebroek .

 

• Salvia jamensis ‘Delice Roselilac’ heeft dieproze bloemen met een witte kern. Deze sterke bloeier is een geweldige aanvulling voor de tuin of in pot. ‘Delice Roselilac’ is gewonnen door Jan Debusschere uit Assebroek.

 

• Salvia jamensis ‘Lucia’ heft een lichtroze bloem, die bloeit vanaf juli. De plant is zowel voor volle grond als voor potcultuur geschikt. ‘Lucia’ is gewonnen door Marc Vanlancker uit Merelbeke.

 

 

• Salvia microphylla ‘Anduus’ bloeit vanaf juni tot oktober. De tweekleurige bloem, zowel licht roze en wit, verandert lichtjes tijdens het bloeiseizoen. De compacte groeiwijze is geschikt voor tuin en pot. ‘Anduus’ is gewonnen door Marc Vanlancker uit Merelbeke.

 

Salvia microphylla ‘Delice Aquamarine’ heeft een uitgebreide bloei van lichtblauwe bloemen, en is zowel geschikt voor de tuin als potcultuur. ‘Delice Aquamarine’ is gewonnen door Jan Debusschere uit Assebroek.

 

Asra Plant uit Meer stelt een nieuwe Stokesia voor.

Stokesia laevis ‘Mega Mels’ heeft enorme grote bloemen van wel 10 tot 12 cm in doorsnede. De bloemkleur is paarsblauw. De bloemstelen worden tussen de 40 tot 60 cm hoog en zijn stevig. De bloeitijd is van juli tot en met oktober. ‘Mega Mels’ is winterhard. De plant is geschikt als tuin-, balkon- of terrasplant en de bloemen zijn ook goed te gebruiken als snijbloem. Een zeer goede vlinder en bijenplant. A. van Heesbeen uit Rijsbergen is de winner van deze plant. ‘Mega Mels’ is kwekersrechtelijk beschermd.

 

Best-Select presenteert de nieuwe Rhododendron ‘Calle CP’.

Rhododendron ‘Calle CP’ (Choco & Pink) is de nieuwste aanwinst van het BEST-select-label. Deze zuurminnende cultivar groeit tot 2 à 3 meter in de hoogte. De bloemen verschijnen vanaf mei en zijn donkerroze tot roze van kleur met wijnrode macule. Het donkerbruine blad en de paars uitlopende jonge scheuten maken Choco & Pink uniek. De kwekersrechtelijk beschermde plant is gewonnen door Calle-Plant CV uit Wetteren.

 

Het complete overzicht van alle nieuwigheden staat op de website van Plantarium