GrootGroenPlus 2017 / Buddleja en Fargesia winnen goud

Buddleja alternifolia ‘Pmoore12’ (UNIQUE) van Boomkwekerij Out en Fargesia murieliae ‘Elias’ van Van Vliet New Plants BV hebben goud gewonnen als beste noviteit op GrootGroenPlus 2017 dat van 4 tot 6 opktober loopt in het Nederlandse Zundert.

Buddleja alternifolia ‘Pmoore12’ (UNIQUE) heeft volgens de KVBC-jury een zeer dichte vertakking en relatief fijn blad dat nog goed groen is en een gezonde uitstraling heeft. De bloemen zijn donkerder dan bij B. alternifolia en veel langer doorbloeiend. De jury noemt de plant uniek en vernieuwend binnen het grote sortiment Buddleja. Een minpuntje vond de jury dat de plant wat weinig bloemen had tijdens de keuring.


 

De jury noemde Fargesia murieliae ‘Elias’ onderscheidend en vernieuwend vanwege de zeer lage en zeer dichte groeiwijze. De twijgen zijn sierlijk gebogen en de frisgroene blaadjes geven de plant een fraaie structuur. Verder is de plant breed toepasbaar in tuinen, potten en openbaar groen als lage, niet-woekerende bamboe.

 

 

Zilver & Brons

Caryopteris clandonensis ‘Lissteph’ (STEPHI) van Fa. Lucassen Boomkwekerij en Boomkwekerij Elst van Bergen won een zilveren medaille. De jury spreekt van de eerste roze-bloeiende C. clandonensis die een zeer grote verbetering is van C. incana ‘Autumn Pink’. De jury noemt de bloemen goed roze en leuk contrasterend met het blad. Ook vind zij de plant breed toepasbaar.

 

De KVBC deelde twee keer brons uit: voor Chamaecyparis lawsoniana ‘Twisted Ball’  van Schrauwen-Moerings en voor Ilex meserveae ‘Annys Dwarf’ (GENTLE) van Van Son en Koot.

www.grootgroenplus.nl