PARK(ing) Day / Parkeerplaats wordt park

Morgen vrijdag is het Park(ing) Day en worden overal ter wereld parkeerplaatsen voor enkele uren omgevormd tot parkjes. Ook in Belgische en Nederlandse steden komen er “park(eer)plaatsjes” om de discussie aan te zwengelen over het gebruik van de openbare ruimte.

Het idee is eenvoudig: u kunt een parkeerplaats voor andere zaken huren dan enkel om er uw wagen achter te laten. Zo worden op Park(ing) Day overal ter wereld muntjes in de parkeermeter gestopt om er voor enkele uren een minuscuul openbaar parkje aan te leggen, compleet met graszoden, een bankje en wat groen.
De organisatie is erg los en geïnspireerd op de “openbron-filosofie”: iedereen die in zijn of haar stad iets wil doen, kan naar eigen goeddunken met het idee aan de slag.


Meer groen
De initiatiefnemers willen naar eigen zeggen aandacht vragen voor de noodzaak van meer groen in de stad en het debat aanzwengelen over de manier waarop openbare ruimte benut wordt. “Inmiddels wordt 70 procent van de openbare ruimte toegewezen aan privévervoer”, stelt Inter-Environnement Wallonie (IEW), de initiatiefnemer in België. “Dat verstikt de andere functies van de publieke ruimte en vermindert de levenskwaliteit in de stad aanzienlijk. Vervuiling, geluidshinder en gevaar voor trage weggebruikers zijn het dagelijkse lot van de stedeling.” IEW kondigt alvast park(eer)plaatsjes aan in onder meer Brussel, Namen en Luik.

parking-day-1-672x372

Puurs

Vorig jaar installeeerde het Agentschap Natuur & Bos op Park(ing) Day een pop-uppark in Puurs. Een park in blik, want het arriveerde en vertrok in een 20-voet scheepscontainer

Bornem

In de Vlaamse gemeente Bornem zoekt het gemeentebestuur tien creatieve inwoners die een parkeerplaats in de gemeente voor één dag willen aankleden. Niet op de Park(ing) Day, maar op de dag van de klant op zaterdag 26 september. Alles kan, behalve verkoopstandjes. De gemeente denkt onder meer aan een kunstwerk, een speelruimte met pingpongtafel, een ren voor kippen, een speelhoekje, een groen tuintje, een relaxtafel.

parking-day-2 parking-day-5