KVLV brengt Vlaming met te grote privétuin op leuk idee

Vrouwenvereniging KVLV wil eigenaars van een grote privétuin in contact brengen met het groeiend aantal mensen dat niet beschikt over een eigen tuintje en op zoek is naar een plaats om zelf groenten te telen. Het nieuwe project heet ‘Starten met een deeltuin’.

In Vlaanderen zijn er heel wat mensen met een grote privétuin die een oplossing zoeken om het tuinonderhoud minder arbeidsintensief te maken. Anderzijds zoeken steeds meer stedelingen een plekje om zelf groenten te telen of zich in de buitenlucht te ontspannen. Het idee om die twee partijen samen te brengen, is geniaal door zijn eenvoud. Door zich te richten op privétuinen onderscheidt ‘Starten met een deeltuin’ van KVLV zich van andere publieke tuininitiatieven zoals volkstuintjes.


De vrouwenvereniging denkt dat er genoeg tuineigenaars bereid zullen zijn om een stuk grond te delen waar ze zelf niet weten wat er mee te beginnen. De doelgroep bestaat zowel uit ouderen met fysieke beperkingen als uit jongeren die door hun overvolle agenda vaak weinig tijd of kennis hebben van tuinieren. Grootste drempel is voor hen zonder twijfel het delen van privé-eigendom met anderen en het opgeven van een stuk privacy.

In een bijna 50 bladzijden tellende brochure ter ondersteuning van het project gaat daarom veel aandacht naar de afspraken tussen eigenaar en tuinder. Om de privacy van de eigenaar te garanderen, kan bijvoorbeeld afgesproken worden dat de toegang tot de tuin enkel via een achterpoortje verloopt. Verder kan een proefperiode de eigenaar een veiliger gevoel geven, of het besef dat een huurwaarborg geparkeerd staat op een geblokkeerde bankrekening.

Wie de brochure van voor tot achter doorneemt, krijgt bijvoorbeeld ook tips over werkmateriaal, teeltmethoden en reglementering. Via de website van KVLV kan men de brochure, promotiemateriaal en verschillende modeldocumenten (o.a. huurovereenkomst) downloaden. Men vindt er ook een activiteitenkalender met inspiratiemomenten rond ‘deeltuinieren’. Tuineigenaars en -zoekers kunnen er zich registreren zodat geïnteresseerden deeltuininitiatieven in hun eigen buurt kunnen opsporen. Een flyer die iedereen kan afdrukken, zal lokale initiatieven de nodige bekendheid geven.