Oudste levende boom van Europa groeit in Griekenland

Een Bosnische den in Griekenland blijkt meer dan 1.075 jaar oud. Daarmee zou het de oudste, nog levende boom van Europa zijn, zo meldt de universiteit van Stockholm. De oude boom kreeg de naam van de Griekse god ‘Adonis’, de god van jeugd en schoonheid.

De boom is minstens 1.075 jaar oud, wat betekent dat hij moet ontkiemd zijn in het jaar 941, de periode dat de Vikings hun hoogtepunt kenden.


Het gaat om een Bosnische den (Pinus heldreichii) in het Griekse Pindosgebergte. De boom groeit aan de rand van de boomgrens in gezelschap van nog minstens een tiental andere eeuwenoude Bosnische dennen.

De leeftijd van de boom werd vastgesteld door een internationaal team van wetenschappers van de universiteiten van Stockholm, Mainz en Arizona. Het team meet de ouderdom van bomen in het kader van een onderzoeksproject naar de invloed van het klimaat op de groei van bomen. Ze boorden tot bijna in het hart van de stam. Uiteindelijk telden ze 1.075 jaarringen. Waarschijnlijk is de boom nog ouder, want ze raakten niet tot in het centrum van de boom.

Europa telt nog oudere bomen, zoals de Llangernyw Taxus in Wales waarvan de leeftijd op 3.000 jaar wordt geschat, en de Kongeegen in Denemarken die op 1.500 jaar wordt gescat. Maar bij die bomen zijn tot nu toe geen jaarringmetingen verricht.

 

MattMekoCoringBosniaPine-Pic1Soumaya

Photo: Soumaya Belmecheri/UA Laboratory of Tree-Ring Research

 

image

Photo: Oliver Konter/University of Mainz, Germany