Dorpslinde Massemen wint Boom van het Jaar Wedstrijd 2016

De Dorpslinde van Massemen (Wetteren) heeft met grote overtuiging de Boom van het Jaar Wedstrijd 2016 gewonnen. Deze opmerkelijke boom, die al eeuwenlang het Dorpsplein van Massemen siert, kreeg bijna de helft van de meer dan 15.000 uitgebrachte stemmen. De Duizendjarige Eik van Lummen en de Zomereik van Vollezele eindigden tweede en derde.

Volgens de wedstrijdjury is de winnende Dorpslinde van Massemen een prachtig voorbeeld van hoe een boom de gemeenschap met elkaar en met de natuur verbindt: “Met de keuze voor de Dorpslinde van Massemen werd niet gekozen voor een boom, maar voor een dorpsgenoot die doorheen meer dan 4 eeuwen een vooraanstaande getuige was van het dorpsleven in Massemen. De Dorpslinde verbindt niet alleen de huidige bewoners maar ook de opeenvolgende generaties. Hij is daardoor een terechte winnaar”, aldus Jurgen Tack, voorzitter van de wedstrijdjury.


Veteraanboom

Deze unieke veteraanboom wordt gekoesterd in Massemen. Zijn knoestige stammen, zijn holle binnenkant en zijn wollige lenteblaren zijn de stille getuigen van een rijke geschiedenis. Hij kreunde van schrik toen de Massemse kerk in 1645 in lichterlaaie stond, hij vierde feest met de Heren van Massemen toen het dorp een prinsdom werd in 1650 en hij zag hoe de Franskiljons verdreven werden in 1798.

In 2006 bestudeerden wetenschappers van de UGent de groeiringen van het hout uit het buitenste, nog levende gedeelte van de holle lindestam en konden zo met zekerheid zeggen dat de linde toen tussen 378 en 440 jaar oud was. Zijn stamomtrek telt maar liefst meer dan 7 meter.

Burgemeester Alain Pardaen is fier op de mooie overwinning van ‘zijn’ Dorpslinde: “De 4 eeuwen oude linde op het Dorpsplein is niet zomaar een boom. De vele reacties die ik mocht ontvangen op de kandidatuur van de linde als Boom van het Jaar, zeggen mij dat naast zijn prachtig en monumentaal uitzicht er nog veel andere zaken meespeelden in het behalen van een topscore voor deze wedstrijd. Menig burger gaf zijn sentimentele herinneringen mee, van een eerste liefje tot spelen als kleine ukkie, zijn verhaal en zijn emoties er tegen te vertellen, dansen, feestvieren, maar ook droefenis, alles gebeurde om en rond deze Dorpslinde van Massemen. Een terechte winnaar en titel als Boom van het Jaar voor deze 400 jaren oude knapperd en bijna psycholoog”.

 

Boom van het jaar

Naast de eer die deze titel met zich meebrengt, wint de ’Boom van het Jaar 2016’ een professionele boomverzorging. Boomverzorgers zullen de boom indien nodig onder handen nemen en instaan voor een snoeibeurt, een verankering of een standplaatsverbetering.

Deze prijs wordt aangeboden door Bomen Beter Beheren, de vereniging van Vlaamse boomverzorgers. Zij zullen samen met de gemeente bekijken wat de Dorpslinde van Massemen nodig heeft. Afhankelijk van de mogelijkheden wordt er ook een boomvriendelijk initiatief in de buurt aangeboden: de aanplant van een nieuwe boom, de installatie van een zitbank of de inrichting van een speelbos. Deze prijs wordt aangeboden door LandMax, adviesbureau voor de groene buitenruimte.

Begin 2017 zal de Dorpslinde van Massemen als Belgische inzending immers meedingen naar de titel van ‘European Tree of the Year’, samen met 15 andere Europese landen. Dit initiatief wordt op Europees niveau georganiseerd door de Environmental Partnership Association in samenwerking met ELO (European Landowners’ Organization).

De Boom van het Jaar Wedstrijd gaat jaarlijks op zoek naar het verhaal achter de leukste, interessantste, en meest opmerkelijke bomen. Het gaat bij deze wedstrijd niet om de grootste, oudste of zelfs de mooiste boom, maar om een boom die de gemeenschap met elkaar en met de natuur verbindt, zoals de eik waarin je vroeger speelde als kind, de grote beuk waar de familie iedere zondag langs wandelt, of zelfs de notelaar in je eigen achtertuin die je plantte bij de geboorte van je kind.

Het initiatief draagt bij tot de bekendheid van opmerkelijke bomen bij het grote publiek. Het benadrukt eveneens de nood aan een goede verzorging van deze bomen. In voorgaande jaren hebben de Nagelboom (2014) in Voeren en de Grote Eik van Liernu (2015) zich reeds Belgische Boom van het Jaar mogen noemen.

Deze wedstrijd is een initiatief van SBNL-VL (Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen), daartoe financieel ondersteund door het Fonds Baillet Latour, en in samenwerking met ANB, BOS+, ELO, Landelijk Vlaanderen, de Bosgroepen en de Koninklijke Belgische Bosbouw Maatschappij.

www.boomvanhetjaar.be