Bezoek Crematorium Stuifduin in Lommel

Rouw en verdriet. Troost en rust. Hoe kan architectuur deze gevoelens een plaats bieden? Voor het ontwerp van het crematorium Stuifduin vonden a2o architecten en landschapsarchitect BuroLandschap het antwoord in de natuur. Het gebouw is transparant en vervloeit met het omringende landschap van bestaande dennenbossen en zandduinen.

Landschapsarchitect BuroLandschap herstelde het landschap naar een cultuurhistorische oervorm. Stuivende zanden en pijnbomen op het domein refereren naar het heidelandschap en de mijnbouwbossen die het Kempische landschap hebben getekend. Omgeven door dennenbossen, duinen en heiden nemen rouwenden afscheid van hun geliefde. De heilige plek in het ontwerp waar groei, bloei en afsterving van de bomen en planten symbool staan voor het menselijke leven.


Het gebouw omvat open, halfopen en gesloten ruimtes waar de bezoeker bewust wordt van de natuur en het landschap. Rondom de centrale open ruimte plaatsen a2o architecten ruimtes voor rouw, voor crematie en voor horeca. De route die rouwenden afleggen doorheen het gebouw en door het herstelde landschap, laat begrip toe over onze levensreis van geboorte tot dood. Het biedt troost aan de rouwenden: groei, bloei en afsterving als een universele in plaats van cultureel en religieus bepaalde symboliek.

Ontdek dit project tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober 2021.

(Foto: Stijn Bollaert)