Ontdek de nieuwe editie van CG Concept!

In het nieuwe nummer van CG Concept (juni-juli-augustus) inspireren we met een dik dossier over planten en bomen. Ook daktuinen, groendaken en gevelgroen komen uitgebreid aan bod. Wil je studenten inzetten in jouw bedrijf? Lees dan zeker onze tips zodat je mee bent met alle regels voor groenprofessionals. Dit en veel meer ontdek je nu in het groenmagazine voor particuliere, semi-openbare en openbare ruimten.

Wist je dat er volgens de beroemde Royal Botanic Gardens in het Britse Kew maar liefst 390.000 soorten planten bestaan? En dat de non-profitorganisatie Botanic Gardens Conservation International (BGCI) heeft vastgesteld dat er 60.065 boomsoorten op onze planeet zijn? Deze enorme diversiteit is fascinerend, en in dit nummer belichten we graagbenkele interessante onderwerpen.


Bomen en planten spelen een cruciale rol bij het opvangen, verdelen en afremmen van grote hoeveelheden regenwater. Iets waar we de laatste maanden veel mee te maken kregen. Volwassen bomen kunnen tot 8000 liter water absorberen en opslaan. Ze laten het water langzamer de bodem indringen, waardoor ze
buffers vormen voor droge periodes. Bovendien werken bomen als een natuurlijke airco; onder hun kruin kan het gemakkelijk 8 graden Celsius koeler zijn.

Ook daktuinen, groendaken en groengevels dragen bij aan waterretentie. Ze bufferen veel water bij hevige regenval en ontlasten zo het rioleringssysteem. Daarnaast zuiveren ze de lucht door CO2 en fijnstof op te nemen, hebben ze een verkoelend effect in de zomer, dempen ze geluid en bevorderen ze de biodiversiteit. Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen, vertelt meer over het belang van klimaatdaken.

In deze editie leest u ook boeiende interviews. Leer hoe boomverzorgers De Beer en De Vos met bomen omgaan. Ontdek hoe Chantal Quirynen en haar dochter Luka Snels het management van kwekerij Plant Select vormgeven. En krijg een voorproefje van de vakbeurs Demo Groen van Alain Vander Cruys, eventcoördinator bij Fedagrim. Na zes jaar vindt de beurs eindelijk weer plaats, dit keer op de festivalweides van Werchter. Dat belooft wat!

In het themadossier XTRA bespreken we hoe de sector kan omgaan met de gevolgen van de klimaatverandering. We bespreken de uitdagingen vanuit verschillende invalshoeken.

Geniet van deze editie!